2CODE: U Mostaru održan sastanak projektnih partnera

23.12.2020

Redovni sastanak projektnih partnera u okviru 2CODE projekta (Unaprijeđenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja) održan je u Tehnološkom parku INTERA u Mostaru.

Ispred IPC Tehnopolis, koji je vodeći partner na ovom projektu, sastanku su prisustvovali Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Anja Grabovica i Marijana Jovović, asistentkinje na projektnim aktivnostima.

Tokom prvog dijela sastanka predstavljeni su izveštaji o napretku partnera za drugi izvještajni period projekta, zajednički izveštaj o napretku projektnog konzorcijuma tokom prvog izvještajnog perioda i trenutni status implementacije projekta, ključne aktivnosti i dosadašnji rezultati, kao i plan aktivnosti za treći period projekta.

Na sastanku je bilo više riječi o procesu uspostavljanja IT klastera u Crnoj Gori čije će aktivnosti biti predstavljene na press konferenciji u Nikšiću u februaru 2021. godine. Dodatno, bilo je riječi o saradnji klastera u prekograničnoj oblasti, kao i potpisivanju memoranduma o saradnji u prekograničnoj programskoj oblasti u cilju održivog razvoja navedenih ICT zajednica.

Poseban aspekt sastanka se odnosio na aktivnosti u okviru Code Hub mreže coworking prostora. Navedeni prostori će biti unaprijeđeni kroz nabavku novog namještaja opreme, ali i kroz kreiranje posebne ponude navedenih prostora za digitalne nomade. Navedeni segment je posebno važan za Code Hub mrežu coworking prostora s obzirom da je u Hrvatskoj tokom novembra izglasan novi Zakon o strancima prema kojem se regulišu vize za digitalne nomade, ali i da je u Crnoj Gori pokrenuta inicijativa sa istim ciljem. Dodatno, projektni partneri će tokom prvog kvartala 2021. godine izraditi program rada mreže Code Hub coworking prostora koje imaju za cilj kreiranje dalje održivosti prostora, unaprijeđenje saradnje i dalji rad na privlačenju digitalnih nomada i razvoju segmenta mobilnosti korisnika navedenih prostora.

Na samom kraju, na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju inovativnih laboratorija u Nikšiću, Mostaru, Tuzli i Zadru. Navedene laboratorije će biti uspostavljene tokom 2021. godine, a prva već do kraja februara 2021. u Zadru.

Projekat 2CODE je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske Unije, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period 2014-2020. Vodeći partner na projektu je Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, dok su projektni partneri: Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak iz Mostara (INTERA TP), Grad Zadar, BIT Centar Tuzla i Sveučilište u Zadru.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...