Usluge Savjetovališta za zaštitu potrošača sve traženije među Nikšićanima

23.06.2018

Sve više Nikšićana traži stručnu pomoć u Savjetovalištu za zaštitu potrošača koje je od prošle godine aktivno u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis. Ispred Tehnopolisa potrošače zastupa savjetnik za opšte i pravne poslove, Rade Zarubica.

foto-milos-zvicer-3

Savjetovalište za zaštitu potrošača je prvo savjetovalište ovog tipa u Crnoj Gori i osnovano je u saradnji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Ministarstva ekonomije, te u saradnji sa lokalnom samoupravom djeluje na teritoriji Opštine Nikšić.  Savjetovalište pruža podršku preduzetnicima, građanima i svim ostalim zainteresovanim licima u oblasti zaštite potrošača. Zainteresovani u Savjetovalištu mogu dobiti pravni savjet, pomoć prilikom preduzimanja radnji u cilju pravne zaštite, kao i uputstva kojem se organu, instituciji i drugim relevantnim licima obratiti u konkretnom slučaju.

Od kada je osnovano Savjetovalište za zaštitu potrošača konsultacije se obavljaju najčešće neposredno u prostorijama Tehnopolisa, a iz mjeseca u mjesec je evidentan porast broja klijenata kojima je neophodna stručna pomoć. Po riječima direktora Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jova Rabrenovića, u 2017. godini  obavljeno je preko 30 neposrednih  konsultacija, putem mejla oko 10, a telefonom je savjet zatražilo oko 15 potrošača. Brojka je znatno veća u tekućoj godini.

U 2018. godini Savjetovalište intenzivira aktivnost. U periodu januar-maj u Savjetovalištu je obavljeno preko 70 konsultacija neposrednim putem. Putem telefona konsultacije su svakodnevne,  u prosjeku 4 poziva dnevno. U navedenom periodu vidljivost Savjetovališta je znatno bolja, te se i putem mejla i Facebook stranice često obavljaju konsultacije”, rekao je Rabrenović.

TRANSPARENTNOST I EDUKACIJA

Rabrenović naglašava da se u okviru sajta www.tehnopolis.me i Facebook stranice Savjetovališta kontinuirano objavljuju informacije o zaštiti potrošača. “U saradnji sa marketing sektorom Tehnopolisa, u prosjeku se objavljuju dva članka nedjeljno. Primarni cilj ovih tekstova je edukacija javnosti, te se u njima obično piše o institutima Zakona o zaštiti potrošača, najviše o specifičnosti instituta “saobraznosti”, o mehanizmima zaštite, zatim kako sačiniti prigovor, za koje manjkavosti u pravnom prometu, kojoj nadležnoj instituciji se obratiti u konkretnom slučaju i slično. Takođe, niz članaka se odnosi na zaštitu u oblasti bezbjednosti hrane, prava EU u oblasti zaštite, tehničkoj ispravnosti uređaja”, naglasio je Rabrenović.

 POTROŠAČI SE NAJČEŠĆE ŽALE NA SAOBRAZNOST I USLUGE OD JAVNOG INTERESA

Potrošači najčešće, po tvrdnjama Rabrenovića, imaju prigovore iz par oblasti. “Saobraznost, usluge od javnog interesa i to najviše  na isporuke električne energije, što je i najčešći razlog za dolazak stranaka u Savjetovalište, zatim prava garancije, usluge telekomunikacija, kao što su internet, telefonija i kablovska televizija. Česti su prigovori i na neizvršavanje opravke ili zamjene u zakonskom roku, odbijanje prijema prigovora  i odgovora”, zaključio je Rabrenović.

M.R.

Povezani članci

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje...

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan....

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje...