Agrobudžet za 2019. godinu predstavljen zainteresovanim građanima u Nikšiću

11.02.2019

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali su danas mjere podrške iz Agrobudžeta za 2019. godinu u Tehnopolisu.

Na samom početku prezentovanja, prisutnima se obratio Dragan Perović, potpredsjenik opštine Nikšić, koji je izrazio zadovoljstvo što veliki broj prisutnih prepoznaje važnost događaja u cilju pravovremenog informisanja o planiranim aktivnostima u okviru ovog budžeta za naredni period. Naglasio je da će lokalna uprava biti dobar partner i Ministarstvu poljoprivrede i poljoprivrednicima iz Nikšića, kako bi zajedno napravili dodatni korak da poljoprivredni sektor iskoristi potencijale i resurse koje ima i da bi se stvorili što bolji uslovi za razvoj istog.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prisutni su bili: Gorica Radulović- načelnica Direkcije za stočarstvo, Gojko Babović- načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, Darko Konjević- generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj, Vukota Stanišić- načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i Miloš Kusovac- savjetnik u Direktoratu za ruralni razvoj.

Ovom prilikom oni su detaljno predstavili mjere i upoznali prisutne sa uslovima za ostvarivanje podrške i procedurama prijavljivanja, sa ostvarivanjem prava na direktnu podršku- subvencijama i premijama, sa javnim pozivima za bespovratnu podršku investicijama, kao i sa novinama i izmjenama u odnosu na iste mjere u prethodnoj godini. Kroz Agrobudžet za ovu godinu biće na raspolaganju 52,4 miliona eura, što je 12,4 miliona eura ili 31% više u odnosu na prošlu, a čak tri puta više u odnosu na 2010. godinu.

Struktura Agrobudžeta definiše tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Predstavnici Ministarstva su kazali da su posebno ponosni na mjere podrške pokretanja poslovanja mladih poljoprivrednika. Da bi se obezbijeđena sredstva iskoristila na najbolji način, Agrobudžet je prezentovan pred više od 100 potencijalnih korisnika u cilju daljeg unapređenja sektora poljoprivrede i razvoja ruralnih područja, rasta konkuretnosti domaće proizvodnje, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života građana. Takođe su naglasili da je od danas Ministarstvo krenulo sa objavljivanjem javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške i pozvali prisutne da ih prate i da posebnu pažnju obrate na predviđene rokove.

Kako je interesovanje za prezentaciju bilo veliko, predstavnici Ministarstva su bili raspoloženi i da odgovaraju na brojna pitanja kao i da pojedinačno daju informacije budućim korisnicima i predstavnicima medija.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...