Ambasadori 25 zemalja upoznali se sa privredno-turističkim potencijalima Nikšića

20.09.2017

Klaster Agroturizam “Nikšić”  u saradnji sa IPC Tehnopolis, a kroz javni poziv Programa podsticaja razvoju klastera 2017-2020 Ministarstva ekonomije, organizovao je dvodnevnu putujuću radionicu za predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, lokalne samouprave i medija 18. i 19. septembra.

Prvog dana radionice, u ponedjeljak 18.09. u Multimedijalnoj sali  IPC Tehnopolis održana je prezentacija prve godine rada Tehnopolisa u novoj zgradi, prezentacija djelatnosti klastera Agroturizam, kao i izložba u okviru koje su učesnici ove putujuće radionice imali priliku da konzumiraju proizvode.

Nakon prezentacija u Tehnopolisu, predstavnici diplomatskog kora i ministarstava prisustvovali su svečanoj sjednici povodom Dana opštine u Nikšićkom pozorištu, gdje su imali priliku da saznaju nešto više o djelatnostima lokalne uprave u protekloj godini.

Nakon sjednice, učesnici putujuće radionice krenuli su u Župu, kako bi se upoznali sa agroturističkim sadržajima opštine Nikšić. Posjetili su farmu „Montegoat“ porodice Ćipranić, gdje im je prezentovan njihov rad, način prerade kozjeg mlijeka, a imali su priliku i da na licu mjesta probaju proizvode.

U nastavku radionice kroz Župu, učenici OŠ „Dušan Bojović“ su specijalno za ambasadore upriličili poseban kulturni program. Takođe, predsjednica NVO „Morakovo“ i članica agroturističkog klastera „Župa“, gospođa Marina Kovačević predstavila je rad tog klastera. Osim radnog dijela, učesnici su uživali u prirodnim ljepotama Župe. Imali su priliku da vide na koji način se mještani bave agroturizmom i poljoprivredom uopšte, o kakvom području je riječ i koje potencijale ima za razvoj.

Drugi dan posjete je predviđen za posjetu članovima klastera Agroturizam „Nikšić“, koji je nastao na inicijativu Đorđa Bulajića, a ideja podržana od strane Tehnopolisa. Glavni cilj i namjera formiranja ovog klastera je valorizacija turističkih resursa opštine Nikšić kroz pružanje usluga u ruralnom turizmu.

Radni dan je počeo posjetom porodičnoj farmi Miljanić u Podbožuru. Nakon pozdravne riječi vlasnika farme, gospodina Radivoja Miljanića, ambasadori i predstavnici ministarstava su se upoznali i sa njegovom djelatnošću , ali i proizvodima od kozjeg mlijeka: tvrdim i mekim sirom, sirom iz mješine, jogurtom, surutkom, jarećim mesom. Podsjećanja radi, organski kozji sir sa ove farme je dobio zlatnu medalju na Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Nakon farme „Miljanić“, učesnici su posjetili Etno domaćinstvo Đedovina, gdje ih je Đorđe Bulajić, vlasnik imanja, informisao o vrstama povrća koje proizvodi po organskim principima, kao i distribuciji istih. Nakon obilaska imanja i ručka, direktor IPC Tehnopolis govorio je o genezi nastanka klastera, podršci koju Tehnopolis pruža klasteru, aktivnosti koje su sprovedene kroz javni poziv Programa podsticaja razvoju klastera 2017-2020. Ministarstva ekonomije. Riječ je o sljedećim aktivnostima: dizajn i izrada promotivnog materijala, izrada web sajta, 3 obuke iz oblasti marketinga, izrada drvenih i putokaznih tabli na ulazima u opštinu, promociju klastera na muzičkim festivalima koji su održani u avgustu u Nikšiću. Putujuća radionica je takođe jedna od aktivnosti.

Dvodnevna putujuća radionica je završena posjetom vinariji „Dabović“ u Nudolu. Posjeta vinogradima, degustacionoj sali i na kraju, degustacija vina su bili sastavni dio ove posjete. Aćim Dabović, vlasnik vinarije, govorio je o načinu proizvodnje, prinosima i različitim periodima, načinu obrađivanja vinograda.

Prema riječima ambasadora, Crna Gora, kao oaza mira, je zemlja u koju treba ulagati. Oživljavanje tradicije na poseban način, kao i kvalitet proizvoda, kako ističu, razlog su za razvoj saradnje u budućnosti, a pozitivni utisci koje su ponijeli doprinijeće boljem imidžu opštine Nikšić i postavljanju agroturizma na veći nivo.

 

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...