Američki predavači dali korisne savjete o načinima unapređenja malog i srednjeg biznisa

12.09.2019

Interaktivna radionica na temu „Kako unaprijediti mali i srednji biznis“, koju je vodilo pet američkih predavača, stručnjaka iz oblasti biznisa, finansijskog planiranja, osiguranja, globalnog upravljanja i razvoja proizvoda, održana je u Tehnopolisu.

Radionica “Kako unaprijediti mali i srednji biznis”

David Parks, Stephen Boyd, Tim Taylor, Shirley Mitchell i Rodney Welch ovom prilikom su kroz lične primjere poslovanja ili primjere iz poslovnog okruženja kompanija u kojima su radili objasnili prisutnima na koji način mogu unaprijediti malo ili srednje preduzeće u malim zemljama poput Crne Gore.

Na početku radionice David Parks je objasnio učesnicima kako na najbolji način napraviti biznis plan. Kao najveći problem u tom procesu smatra prenošenje ideje drugim ljudima i njihovo razumijevanje, ali postoji način da se i taj problem prevaziđe. Dobra obaviještenost o svemu što je potrebno kako bi se biznis plan napravio, sagledavanje osnove za njegov razvoj, pravljenje marketing plana, finansijski plan, istraživanje tržišta, sagledavanje konkurencije samo su neki od načina za prevazilaženje ovog problema na putu ka osnivanju malog ili srednjeg preduzeće koje će nam kasnije donijeti profit. „Kada pišete biznis plan, budite svjesni da morate napisati priču koju ćete moći da prodate. Zbog toga morate spoznati dobre i loše strane svoje ideje kako ne bi ostavili prostora za bilo kakav neuspjeh“, naveo je on.

Budući da ovdje živi veliki broj mladih ljudi koji mogu pokrenuti sopstveni biznis, izdvaja jednu granu privrede u koju bi on uložio u Crnoj Gori – turizam: „Imate prilaz sa mora, rijeke, planine, netaknutu prirodu… Da imam 25 godina definitivno bi pokušao da strane turiste dovedem u Crnu Goru jer smatram da vaša zemlja ima veliki potencijal.“

David Parks

 

U nastavku radionice Stephen Boyd je, kroz svoje tridesetogodišnje iskustvo u finansijskom planiranju i uslugama osiguranja, prisutnima skrenuo pažnju na veliki značaj finansija i objasnio koliko je bitno da njihovi prilivi i odlivi budu transparentni i tačni. Dodao je da je svjestan da je to možda jedan od najdosadnijih djelova kod vođenja biznisa, ali da u svakom momentu moraju imati uvid u svoje prihode i troškove i iste moraju prikazivati i dokumentovati na odgovarajući način na mjesečnom nivou.

Stephen Boyd

Njegov kolega Tim Taylor objasnio je da se osnovna razlika između malog i srednjeg biznisa ogleda u tome što mali obično čini samo jedna osoba koja u najvećem broju slučajeva ima problem sa povjerenjem da sa nekim može podijeliti svoje ideje, dok sa druge strane srednje preduzeće obično broji nekoliko zaposlenih koji čine manji tim. „Kada govorimo o razvoju malog i srednjeg preduzeća, mala preduzeća se razvijaju tako što pojedinac obično ulaže u širenje sopstvenih znanja, ili u krajnjem slučaju rješava da svoj posao podijeli sa pojedincem koji je stručan za oblasti za koju on nije. Dok srednja preduzeća obično ulažu u zapošljavanje još pojednica koji su stručni u određenoj oblasti i pokušavaju da svoje preduzeće prošire“, naveo je Taylor.

Tim Taylor

Za sami kraj predavanja ostavljene su teme marketinga, ali i nezaobilazne poslovne etike.

Shirley Mitchell je ovog puta govorila o marketingu i njegovom razlikovanju u odnosu na ciljne grupe, odnosno ko su vaši kupci i da li je vaš biznis stvoren za lokalno ili globalno tržište. „Kada dobro poznajete vašu ciljnu grupu, onda ćete biti svjesni i njihovih navika i najbolje taktike kako da do njih dođete. Tada sva sredstva ulažete da se marketing razvija u skladu sa potrebama vašeg kupca. Sakupljajte podatke i analizirajte ih, jer ko posjeduje podatke imaće sigurnu budućnost“, kazala je Shirley.

Ona je dodala da ukoliko želite da razvijate biznis lokalno, početni koraci su flajeri i umrežavanje sa ljudima koji imaju slične ideje. Ali kada govorimo o širenju van granica jedne države, onda treba da nađemo influensere, iskoristimo internet, društvene mreže i da pokušamo da naša digitalna marketinška mreža bude što veća.

Shirley Mitchell

Na samom kraju petosatne radionice Rodney Welch je učesnicima govorio o poslovnoj etici. Istakao je da je etika jednako bitna u poslu koliko i u svakodnevnom životu. Potrebno je biti etičan i u vođenju ličnog biznisa i ukoliko radimo da neku kompaniju, jer se jedino  na taj način može izgraditi povjerenje ne samo u okviru firme i među zaposlenima, nego i u našem odnosu prema mušterijama. „Iako nije u ljudskoj prirodi da budemo 100% etični, treba se uvijek truditi se da razdvojite dobro od lošeg poslovanja i da djelujete u skladu sa tim“, objasnio je Welch.

Rodney Welch

Aktivno učešće na radionici su uzeli predstavnici malih i srednjih preduzeća, koji su iskoristili ovu priliku da predavačima postave pitanja o temama koje su njih najviše interesovale i da dobiju dodatne savjete. Oni su takođe razmijenili kontakte, a predavači su ih pozvali da im se obrate ukoliko im bude potrebna pomoć prilikom razvoja njihovih biznisa.

Radionica je organizovana u saradnji sa konsultantskom agencijom “Nova Ivica”.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...