B2B sastanci sa mađarskim privrednicima održani u Tehnopolisu

19.06.2018

Predstavnici mađarske privrede i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori boravili su danas u zvaničnoj posjeti Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, koju je Tehnopolis organizovao u saradnji sa Privrednom i industrijskom komorom Mađarske.

Događaj je otvorio izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i ukazao na značaj dobre komunikacije, odgovornog partnerskog odnosa i izgrađenog povjerenja kao preduslova za uspješnu saradnju.

„Komunikacija je uvijek značila osnovni preduslov svakog dobrog odnosa. Kako u prijateljstvu, ljubavi, tako i u poslu. Dobra komunikacija, obostrano poštovanje i odgovoran partnerski odnos, omogućili su da se razvije i povjerenje.  A izgrađeno povjerenje je omogućilo i ovaj današnji događaj. Događaj koji ukazuje da su oni koji se susreću jako ozbiljno shvatili svoj posao i da su duboko svjesni činjenice da je vrijeme jedini resurs koji je nemoguće obnoviti, pa se i trude da njime upravljaju na visoko odgovoran način“, poručio je Bataković, imajuću u vidu činjenicu da je ovo već treća posjeta delegacije mađarskih privrednika u veoma kratkom periodu.

Attila Galambos, predsjednik Komiteta mađarske Privredne i industrijske komore za Zapadni Balkan, takođe je istakao važnost komunikacije kao ključne alatke za uspostavljanje kvalitetnih i uspješnih partnerskih odnosa: „Inovacije su jako značajne u životu kompanija. I, kao što je gospodin Bataković rekao, komunikacija takođe. Posebno kada je u pitanju teritorija Zapadnog Balkana, komunikacija predstavlja osnovu svake saradnje i uspjeha.“

„Počevši od današnjeg sastanka između crnogorskih i mađarskih kompanija, smatram da događaji poput ovog moraju uroditi saradnjom u bliskoj budućnosti“, zaključio je Galambos ukazujući na vrijednost koju ovakvi događaji imaju za pospješivanje međusektorske saradnje kada je privreda u pitanju.

O razvoju Tehnopolisa od idejnog projekta i nekadašnjeg Doma vojske pa do današnjeg objekta na površini od 2000 m2 u centru Nikšića, govorila je menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis, Jelena Đedović. Ona je prisutnima predstavila rezultate koje je Tehnopolis generisao u minuloj godini, uključujući rad biznis inkubatora, kao i programskog i projektnog sektora. Kao neke od ključnih vrijednosti istaknute su: 7 aktuelnih projekata ukupne vrijednosti od 750.000 EUR, 20 stanara, 4 klastera, saradnju sa velikim brojem međunarodnih organizacija,  preko 200 održanih radionica sa oko 11.000 učesnika, itd.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić, predstavio je gostima postojeće privredne resurse u Nikšiću, kao i potencijale za ulaganja.

„Cilj današnjeg događaja je prije svega prezentacija značajnih resursa i investicionih potencijala opštine Nikšić, kao i pratećih investicionih podsticaja koje naša opština nudi. Poseban aspekt je posvećen biznis zonama i aktuelnom projektu Doma Revolucije“, poručio je Janičić osvrćući se na činjenicu da je početak saradnje uspjeh, ali da je nastavak iste od krucijalnog značaja za dalji napredak.

Nakon prezentacija, u coworking prostoru Tehnopolisa upriličeni su business-to-business (B2B) sastanci za predstavnike mađarskih kompanija, Privredne i industrijske komore Mađarske i lokalne privrede, gdje su privrednici razgovarali o konkretnim prilikama za saradnju u svojoj oblasti djelovanja.

Delegaciju Mađarske činili su: Dusko Karagics, komercijalni ataše u Ambasadi Mađarske, predstavnici mađarske Privredne i industrijske komore: Attila Galambos, direktor, Maria Stark, direktorica za međunarodne poslove, i Anna Szekeres, oblasna menadžerka,  zatim Csaba Foki, direktor izvoza u KLIMEX Medical Ltd., Juhász Sándor, direktor Multimex Kft., predstavnici Opštine Balatonszárszó – Sándor Dorogi, gradonačelnik i Várady Tünde Ildikó, projekt menadžerka, zatim Szabolcs Kozár, projekt menadžer u Naturaqua Environmental Protection Design and Service Ltd, Schuster Péter i Anna Krasznói, direktori ÖkoTech-Home Ltd., Tamás Vincze, tehnički menadžer Phönix Control Kft., predstavnici kompanije Plastic Hungary Kft. – Nikita Vidayko, projekt menadžer i Arber Kekezi, komercijalni direktor, te predstavnici kompanije WEBGARDEN KFT. – Endre Kodolányi, direktor i László Sárdi, generalni menadžer.

Cilj događaja bio je povezivanje predstavnika lokalne privrede sa privrednicima iz Mađarske i istraživanje mogućnosti za dalju saradnju i ulaganje u razvoj privrede Nikšića.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...