B2B sastanci sa mađarskim privrednicima održani u Tehnopolisu

19.06.2018

Predstavnici mađarske privrede i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori boravili su danas u zvaničnoj posjeti Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, koju je Tehnopolis organizovao u saradnji sa Privrednom i industrijskom komorom Mađarske.

Događaj je otvorio izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i ukazao na značaj dobre komunikacije, odgovornog partnerskog odnosa i izgrađenog povjerenja kao preduslova za uspješnu saradnju.

„Komunikacija je uvijek značila osnovni preduslov svakog dobrog odnosa. Kako u prijateljstvu, ljubavi, tako i u poslu. Dobra komunikacija, obostrano poštovanje i odgovoran partnerski odnos, omogućili su da se razvije i povjerenje.  A izgrađeno povjerenje je omogućilo i ovaj današnji događaj. Događaj koji ukazuje da su oni koji se susreću jako ozbiljno shvatili svoj posao i da su duboko svjesni činjenice da je vrijeme jedini resurs koji je nemoguće obnoviti, pa se i trude da njime upravljaju na visoko odgovoran način“, poručio je Bataković, imajuću u vidu činjenicu da je ovo već treća posjeta delegacije mađarskih privrednika u veoma kratkom periodu.

Attila Galambos, predsjednik Komiteta mađarske Privredne i industrijske komore za Zapadni Balkan, takođe je istakao važnost komunikacije kao ključne alatke za uspostavljanje kvalitetnih i uspješnih partnerskih odnosa: „Inovacije su jako značajne u životu kompanija. I, kao što je gospodin Bataković rekao, komunikacija takođe. Posebno kada je u pitanju teritorija Zapadnog Balkana, komunikacija predstavlja osnovu svake saradnje i uspjeha.“

„Počevši od današnjeg sastanka između crnogorskih i mađarskih kompanija, smatram da događaji poput ovog moraju uroditi saradnjom u bliskoj budućnosti“, zaključio je Galambos ukazujući na vrijednost koju ovakvi događaji imaju za pospješivanje međusektorske saradnje kada je privreda u pitanju.

O razvoju Tehnopolisa od idejnog projekta i nekadašnjeg Doma vojske pa do današnjeg objekta na površini od 2000 m2 u centru Nikšića, govorila je menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis, Jelena Đedović. Ona je prisutnima predstavila rezultate koje je Tehnopolis generisao u minuloj godini, uključujući rad biznis inkubatora, kao i programskog i projektnog sektora. Kao neke od ključnih vrijednosti istaknute su: 7 aktuelnih projekata ukupne vrijednosti od 750.000 EUR, 20 stanara, 4 klastera, saradnju sa velikim brojem međunarodnih organizacija,  preko 200 održanih radionica sa oko 11.000 učesnika, itd.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić, predstavio je gostima postojeće privredne resurse u Nikšiću, kao i potencijale za ulaganja.

„Cilj današnjeg događaja je prije svega prezentacija značajnih resursa i investicionih potencijala opštine Nikšić, kao i pratećih investicionih podsticaja koje naša opština nudi. Poseban aspekt je posvećen biznis zonama i aktuelnom projektu Doma Revolucije“, poručio je Janičić osvrćući se na činjenicu da je početak saradnje uspjeh, ali da je nastavak iste od krucijalnog značaja za dalji napredak.

Nakon prezentacija, u coworking prostoru Tehnopolisa upriličeni su business-to-business (B2B) sastanci za predstavnike mađarskih kompanija, Privredne i industrijske komore Mađarske i lokalne privrede, gdje su privrednici razgovarali o konkretnim prilikama za saradnju u svojoj oblasti djelovanja.

Delegaciju Mađarske činili su: Dusko Karagics, komercijalni ataše u Ambasadi Mađarske, predstavnici mađarske Privredne i industrijske komore: Attila Galambos, direktor, Maria Stark, direktorica za međunarodne poslove, i Anna Szekeres, oblasna menadžerka,  zatim Csaba Foki, direktor izvoza u KLIMEX Medical Ltd., Juhász Sándor, direktor Multimex Kft., predstavnici Opštine Balatonszárszó – Sándor Dorogi, gradonačelnik i Várady Tünde Ildikó, projekt menadžerka, zatim Szabolcs Kozár, projekt menadžer u Naturaqua Environmental Protection Design and Service Ltd, Schuster Péter i Anna Krasznói, direktori ÖkoTech-Home Ltd., Tamás Vincze, tehnički menadžer Phönix Control Kft., predstavnici kompanije Plastic Hungary Kft. – Nikita Vidayko, projekt menadžer i Arber Kekezi, komercijalni direktor, te predstavnici kompanije WEBGARDEN KFT. – Endre Kodolányi, direktor i László Sárdi, generalni menadžer.

Cilj događaja bio je povezivanje predstavnika lokalne privrede sa privrednicima iz Mađarske i istraživanje mogućnosti za dalju saradnju i ulaganje u razvoj privrede Nikšića.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...