BLUEAIR projekat: Pravi put do inovacija – saradnja univerziteta, industrije, javne uprave i javnosti

19.11.2021

IPC Tehnopolis trenutno implementira projekat iz oblasti plave ekonomije vrijedan 2.44 miliona eura, koji je sufinansiran iz programa INTERREG V-B ADRION 2014-2020.

Projekat pod nazivom BLUEAIR (Plavi rast u Jadransko-jonskom regionu) prati Jadransko-jonsku strategiju pametnog rasta (3S) o plavom rastu i jača institucionalne kapacitete regiona izgradnjom specijalizovane inovativne zajednice i osigurava koherentnost lokalnih inicijativa sa EUSAIR makroregionalnom strategijom.

BLUEAIR okuplja jedanaest partnera iz osam zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.

Na veb konferenciji 16. novembra projekat su predstavili vodeći partner Naučno-tehnološki park Area iz Trsta i projektni partneri Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska privredna komora i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis.

Iztok Škerlič, direktor Javnog zavoda za unapređenje preduzetništva i razvojnih projekata opštine Izola, istakao je da projekat okuplja mnoge univerzitete, privredne komore, naučne agencije, javnu upravu i tehnološke institute, kao i luke Kopar i Solun “Tako se na veoma opipljiv način dokazuje da je pravi put ka inovacijama zapravo saradnja univerziteta, industrije, javne uprave i javnosti“, rekao je Škerlič.

Gorazd Jenko, direktor Kancelarije za razvoj i evropsku kohezionu politiku Vlade Slovenije predstavio je mogućnosti pametne specijalizacije. Predstavnica Generalnog direktorata za pomorstvo i ribarstvo Evropske komisije Eleni Hacijani stavila je plavi rast u okvire evropskih razvojnih i makroregionalnih politika.

Šta partneri očekuju od projekta koji ih okuplja do maja 2023. godine?

Christian Springer iz Hrvatske privredne komore odgovara: „Stvorićemo snažnu regionalnu inovacionu zajednicu, ojačati ljudske resurse i pripremiti akcioni plan za ulaganje u oblasti inovacija u jadransko-jonskom regionu.”

Rezultate projekta BLUEAIR najkonkretnije će osjetiti ljudi na obalama Jadranskog i Jonskog mora, u boljoj koordinaciji nadzora mora i pažljivijem upravljanju morskim ekosistemima, ali i u naizgled detaljnim i ključnim stvarima poput prognoze visokog nivoa mora zbog klimatskih promjena.

Matjaž Ličer iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Slovenije je na veb konferenciji slikovito opisao kako vještačka inteligencija može pomoći u ovim prognozama, rekavši: „Nivo mora u Kopru raste 4 do 5 milimetara godišnje od 1990.”

Donato Lacobucci, profesor na Politehničkom univerzitetu Marke u Italiji, predstavio je moguće sinergije između pametne specijalizacije i strategije Jadransko-jonskog regiona. Fani Sakelarijadou, profesor na Odsjeku za pomorske studije Univerziteta u Pireju (Grčka), predstavila je desalinizaciju vode i marikulturu kao dvije najbolje prakse koje podržavaju održivu plavu ekonomiju, a Peter Medica iz Ljubljanskog tehnološkog parka vidi najveći potencijal BLUEAIR projekt u “strateškoj mreži ključnih aktera u inovacionoj zajednici i boljoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti.“

Više informacija o projektu dostupno je na linku.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...