BootCamp: Crnogorski startapovi na korak do BoostMeUp programa

13.12.2021

Protekle sedmice Tehnopolis je bio domaćin crnogorskim startaperima, mentorima i predavačima koju su učestvovali na BootCamp-u, organizovanom u okviru predakceleracijskog programa BoostMeUp.

Od 7. do 10. decembra,  18 startap timova, od 38 koliko ih je apliciralo, neumorno je radilo na unapređenju i daljem razvoju svojih ideja,  kako bi se izborili za mogućnost da nastave sa programom.

Kroz četvorodnevne radionice, meetup-ove, predavanja, individualni i grupni rad sa renomiranim mentorima, timovi su dobili jedinstvenu priliku da unaprijede sve aspekte svoje ideje.

Elvis Pivić, senior konsultant za Agilni menadžment i razvoj digitalnih startup organizacija, kao i osnivač i CEO organizacije Agilitas DOO, otvorio je prvu mentorsku sesiju i učesnicima Bootcamp-a predstavio metodu Design Sprint, koja nudi novi pristup rješavanju problema i validiranje biznis ideje u veoma kratkom roku, dok je Đuro Stojanović, CEO Uhura Solutions govorio je o fazama razvoja startap projekta. Danilo Ćupić, stručni saradnik za pravne poslove u kompaniji Amplitudo DOO, pobrinuo se da timovi upoznaju pravni okvir kada su startapovi u pitanju, a Marijeta Barjaktarović Lanzardi, v.d. direktorice Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj i Nevena Radović iz Direkcije za inovacije i tehnološki razvoj, prezentovale su podsticajne mjere za inovacije i Registar inovacine djelatnosti.

Darko Ivanović, osnivač startapa The Badger i hub-a Digital Den, radio je sa startapovima na pripremi pitch-a kojim će timovi u budućnosti svoju ideju predstaviti investitorima. Đorđe Ćelić iz Poslovnog inkubatora u Novom Sadu, Vladimir Nedović – AI Startup Lab Amsterdam i Nedeljko Milosavljević  iz Centra za transfer tehnologija Univerziteta u Beogradu, su na dvodnevnim mentorskim sesijama radili sa timovima na razvoju ključnih aspekata svake ideje kao što su: poslovni model, tržište, IPR, tehnologija i tim.

U toku kampa, timovi su obišli i Laboratoriju za industrijski dizajn – TechLab Tehnopolis, u kojoj će biti u prilici da izrade prototipe za svoja hardverska rješenja, a predstavljena im je i regionalna mentorska platforma – mreža mentora iz regiona Zapadnog Balkana, gdje mogu besplatno dobiti ekspertske savjete iz različitih oblasti.

Rukovodilac BoostMeUp programa,  Aleksandar Janičić, ističe da su timovi prevazišli sva očekivanja: „Nevjerovatan je napredak koji su timovi napravili za samo četiri dana i veoma smo ponosni na trud i zalaganje koje su uložili, jer su vrlo ozbiljno i posvećeno pristupili kampu“. Pored timova pohvalio je i mentore koji su nesebično dijelili svoje znanje, kao i partnere koji su bili velika podrška u cijelom procesu. „Ne sumnjamo da će ova BoostMeUp generacija ostvariti sjajne rezultate i da će uz našu podršku uspjeti da dovedu svoje ideje do komercijalizacije, nadamo se i na globalnom tržištu“, navodi Janičić.

Neki od učesnika kampa su podijelili i svoje utiske sa nama.

Dušan Keković, član startap tima Buttmade, nije krio zadovoljstvo: “Od dosadašnjih takmičenja na koja smo se prijavljivali, ovo je definitivno najinteresantnije, okupilo je jako inovativne ideje, i mislim da je zaista podiglo cijelu start-up priču u Crnoj Gori na jedan veći i transparentniji nivo.

Kako navode iz tima eDent, na BootCampu su uspjeli da nađu kreativna rješenja za neke od problema njihovog proizvoda i na karakteristike softvera koje moraju dodatno razvijati.

TempT°me tim ističe da im se posebno dopao rad sa mentorima koji su imali puno dobrih sugestija: „Mislim da je ovaj kamp fanstastična prilika ne samo za rad, već i za networking sa drugim startapovima koji su prijavili svoje ideje“, navodi Milena Đukanović.

U narednim danima biće odabrano šest timova koji će biti dio BoostMeUp programa, raditi pet mjeseci na razvoju ideja sa mentorima, dobiti po šest hiljada eura i imati priliku da na finalnom događaju prezentuju ideje i konkurišu za dodatne nagrade, pri čemu će startap inkubator Digital Den najboljim ekipama omogućiti da svoju ideju prezentuju pred potencijalnim investitorima u Americi.

Nosilac BoostMeUp programa je Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, a partneri su Naučno-tehnološki park Crne Gore, IT kompanija „Amplitudo” i Crnogorski Telekom. Program sufinansira Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...