Boris Petrović Njegoš: Dajte svom poslu novu energiju svakog dana

06.03.2019

Sinoć je u coworking prostoru održan šesti Starting-up in Nikšić događaj na kojem je naš gost bio Boris Petrović Njegoš, potpredsjednik Fondacije Petrović Njegoš i digitalni strateg. On je ovom prilikom kroz lično iskustvo u oblasti preduzetništva govorio na temu „Preduzetništvo u malom, povezanom svijetu“. Takođe, potrudio se da sa mladim startaperima podijeli trikove i preporuke koje se baziraju na njegovom iskustvu. Nakon njegovog izlaganja, predavanje je preraslo u interaktivnu radionicu, a učesnici su se i tokom koktela nakon predavanja interesovali da upoznaju Borisa i da mu zatraže korisne savjete za svoj biznis.

U razgovoru sa Borisom, otkrili smo koliko je bitan i kako predviđa budućnost digitalnog marketinga, kao i kakvi su njegovi poslovni planovi u vezi sa našim centrom.

Govoreći o digitalnom marketingu danas, smatrate li da je to ‘must have’ svake kompanije?

Marketing je dio globalne digitalne komunikacije – naravno da je veoma važno imati web sajt ili društvene mreže, ili u nekim slučajevima e-commerce aktivnosti. U 2020. voditi kompaniju koja nema web sajt izgleda kao da kompanija ne zvuči „uvjerljivo“. To je nešto osnovno, biti dio digitalnog ekosistema. Digitalne transformacije dolaze ne samo od digitalnog marketinga, to je globalni lanac vrijednosti koji se integriše u digitalno okruženje. Na kraju, digitalni marketing je kao vrh ledenog brijega – ono što ljudi vide. Samo rezultat svog vašeg truda koji se prikazuje.

Smatrate li da je digitalni marketing neophodan alat za unapređivanje start-up ideje?

Zapravo, digitalni marketing se razvijao u prethodnim godinama, ali danas digitalnu transformaciju sprovodi više IT sektor nego marketing. Dostigli smo granice marketinga sa digitalnim tehnologijama. Granica između stvarnog i digitalnog svijeta danas je nejasna, jer je sada sve hibridno. Možete doživjeti ulični marketing, koji će vas odvesti do nekog digitalnog iskustva. Na kraju nije toliko važno da li ste digitalizovani ili ne. Morate se prilagoditi i svojim klijentima, bili oni u digitalnom ili realnom svijetu. Digitalni marketing pruža brojne kreativne mogućnosti, a veoma je važno da budete kreativni i da kreirate svoj identitet. Francuska jena primer nacija startapa, a ako nijeste dovoljno dobri – ne postojite.

Budući da se razvija velikom brzinom, kako Vi vidite digitalni marketing kroz dvije godine?

Mislim da će na kraju marketing nestati. Rješenja se sve više automatizuju u smislu marketing menadžmenta, medija, bendinga, softveri rade analitičke izvještaje, tako da mislim da će se svi ti različiti alati povezati tako da ćemo moći da svoju ideju „ubacimo“ negdje, a mašina će odraditi sve za nas. Moja poruka marketing stručnjacima je da budu kreativni i da nađu druge vrijednosti u svojim kompanijama, kao i da se fokusiraju na strategije umjesto na operacije, jer će one biti automatizovane, djelimično su već sada. Sve što zahtijeva kreativnost, zamijeniće kompjuter.

Radili ste u velikoj kompaniji a onda ste odlučili da započnete sopstveni biznis. Koje su prednosti i mane ovih izbora?

Velike kompanije imaju veliki kapacitet, one vam pružaju mnoge mogućnosti, da kreirate, da iskusite da ste dio nečega velikog, dobre su za upućivanje u brend koji naravno nije vaš. Ali, velike kompanije takođe i imaju brojna ograničenja koja se tiču internih pravila a koja su prilično ograničavajuća. Kapaciteti su snaga, ali strukturalna ograničenja su minus. U velikim kompanijama imate komfor, sigurnost ako razmišljate na taj način, mogućnost za putovanja, velike budžete i na kraju postajete poznati po tome što radite. Ali ipak, sve što radite – radite za nekog.

Kada imate svoju kompaniju konstantno istražujete mogućnosti, ideje, tražite nove biznis modele, pronalazite nove kapacitete da ostvarite svoju ideju, svom poslu dajete energiju svakog dana, nemate limite u slobodi i tako dalje.

Obje opcije nose izvjesnu frustraciju sa sobom, ali priroda je to tako uredila jer bez frustracije ne bismo ništa ni postigli.

Imali ste priliku da obiđete naš centar i da se upoznate sa njegovim radom. Kakav je Vaš utisak?

Mislim da ću aplicirati za posao uskoro.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...