CBCC 2023: Zemlje Zapadnog Balkana skriveni dragulj za digitalne nomade

13.10.2023

Umrežavanje, razmjena iskustava, razgovor o važnim temama i odlična zabava obilježili su početak sedmice u Nikšiću i Crnoj Gori gdje je organizovano treće izdanje Cross Border Coworking Conference. Konferencija, koju su organizovali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park uz suorganizaciju Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, okupila je više od 150 ljudi iz cijelog svijeta, uključujući digitalne nomade, turističke operatere, coworking menadžere i donositelje odluka, koji su tri dana učestvovali u bogatom programu.

Sve je započelo u ponedjeljak, 9.10.2023. godine u večernjim satima kada se u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis održao speed networking tokom kojeg su učesnici imali priliku bolje se upoznati i jedni o drugima saznati informacije o profesionalnom životu, ali i zanimljivostima vezanim za stil života digitalnih nomada. Uz zakusku nakon speed networking-a učesnici su se opuštili i zabavili stvarajući temelj za produktivan nastavak rada tokom konferencije.

Bogat program ispunjen razmjenom znanja i iskustava

Tokom gotovo osam sati programa u utorak, 10.10.2023. godine učesnici su imali priliku poslušati prezentacije, panel diskusije i radionice koje su pripremili regionalni i svjetski stručnjaci. Nakon pozdravnih govora, konferencija je otvorena prezentacijama Crne Gore i Bosne i Hercegovine tokom kojih su istaknute prirodne ljepote ovih država, ali i različite ponude dostupne digitalnim nomadima. Istaknuto je kako se napredak u privlačenju nomada jasno manifestuje u ponudama država, ali i da su ključni stakeholderi, naročiito turistički operateri, upoznati sa važnošću prilagođavanja ponude potrebama ove ciljne grupe. Program konferencije je obuhvatio predstavljanje stila života digitalnih nomada, ali i razgovor kroz panel diskusiju o iskustvima lokalnih preduzeća sa radom na daljinu. Mogućnost rada na daljinu identifikovana je kao važan benefit savremenih radnih mjesta, ali je istaknuta potreba prilagođavanja stilova upravljanja ovom trendu sa posebnim naglaskom na brigu o zaposlenima u ovim uslovima. Konferenciju su ove godine obogatila i predstavljanja iskustava digitalnih nomada, koji su prethodno boravili u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kroz video poruke tokom kojih su obje zemlje definisane kao skriveni dragulji koji ovoj ciljnoj grupi mogu štošta ponuditi.

Konferencija je obuhvatila i radionice tokom kojih se razgovaralo o savremenim izazovima sa kojima se susreću ne samo digitalni nomadi, nego i drugi pojedinci u svakodnevnom profesionalnom životu. Tokom radionice upravljanja vremenom istaknuto je da ključni faktor uspješnosti leži u fokusu i pažnji usmjerenima na cilj uz savjete kako poboljšati fokus i, samim tim, produktivnost. Radionica o burnout-u naglasak je stavila na izostanak pozitivne rutine kao jednog od najvažnijih uzroka sagorijevanja te učesnicima ponudila korake koji se mogu preduzeti za prevazilaženje ovog problema. Tokom programa, 12 coworking prostora iz regiona predstavilo je svoju uslugu pozivajući sve prisutne da ih posjete i postanu njihovi korisnici.

Na konferenciji razgovaralo se i o savjetima za digitalne nomade za upoznavanje lokalne zajednice ističući izlazak i zone komfora kao neophodan faktor uključivanja u različite aktivnosti poput društvenih događaja, volontiranja i slično. Na radionici o ličnom brendingu predstavljeno je pet pravila uspješnog brendinga sa naglaskom na kredibilitet, autentičnost, umrežavanje i dosljednost kao karakteristike potrebne za rad na svom imidžu. Konferencija je završila predstavljenjem primjera dobrih praksi iz Evrope, ove godine coliving prostora Coconat iz Njemačke.

Networking kao ključni benefit

Već treću godinu zaredom, konferencija se pokazala platformom za predstavljanje regiona digitalnim nomadima, ali i umrežavanje i ostvarivanje kontakata. Ove godine novina je bilo krstarenje veličanstvenom Bokom Kotorskom u srijedu, 11.10.2023. godine, koje je poslužilo za dodatno upoznavanje i razmjenu iskustava. Posebna vrijednost leži u pozitivnim utiscima svih učesnika koji su i ove godine složni u jednom – zemlje Zapadnog Balkana uistinu jesu skriveni dragulj za digitalne nomade i pred njima stoji svijetla budućnost tokom koje će ponuda za ovu ciljnu grupu unaprjeđivati kako bi se zadovoljile njihove potrebe i iskoristili svi benefiti.

Ovogodišnje izdanje je sufinansirano sredstvima Evropske unije i Vlade Njemačke kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery. Ovaj projekat implementira GIZ BiH sa ciljem smanjenja ekonomskih posljedica uzrokovanih COVID-19 pandemijom. Ovaj projekat, između ostalog, doprinosi jačanju kapaciteta turističkih operatera, razvoju održivog turizma i brendiranju Bosne i Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade. Konferenciju su dodatno podržali Investiciono razvojni fond, Opština Nikšić, Stalna Radna Grupa za Regionalni Ruralni Razvoj (SWG), Turistička organizacija Nikšić, Nikšićko pozorište, ZenDev, DELI i Coca Cola HBC Crna Gora. Medijski pokrovitelji konferencije su Bljesak.info, Nezavisne novine, Večernji list i RTNK.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...