CEZAP: Održana konferencija o bezbjednosti hrane, službenoj kontroli i obrazovanju potrošača

30.01.2018

Konferencija na temu “Bezbjednost hrane: zahtjevi, službena kontrola i obrazovanje potrošača” u organizaciji Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) u saradnji sa litvanskim Potrošačkim institutom održana je danas u Podgorici.

Ispred Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis konferenciji je prisustvovao savjetnik za pravne i opšte poslove, Rade Zarubica. Događaj je otvorila predsjednica CEZAP-a, Olga Nikčević, koja je prisutnima predstavila njihov projekat “Jačanje kapaciteta potrošačkih organizacija u Crnoj Gori u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane”. Ovim projektom je putem usvojene metodologije organizovan niz treninga o uticaju obmanjujućeg oglašavanja prehrambenih proizvoda, kao i njihovog testiranja, kazala je Nikčević. Osim toga, projektom je ojačana institucionalna mreža za zaštitu potrošača, te povećana svijest o značaju bezbjednosti i kvaliteta hrane.

Zita Ceponite, direktorica litvanskog Potrošačkog instituta i ekspert u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane, predstavila je rezultate istraživanja rađenog u Crnoj Gori vezano za označavanje hrane.

Ispred Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove prisutnima su se obratile pomoćnice direktora, Biljana Blečić i Zorka Prljević, koje su govorile o zakonodavnim pitanjima vezano za oblast bezbjednosti hrane, s posebnim akcentom na usvajanje EU zakonodavstva, kao i institucionalnoj organizaciji i sprovođenju službene kontrole, te ukazale na značaj edukacije potrošača o ovoj oblasti.

Sekretarica Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori, Lidija Rmuš objasnila je pristup biznis sektora kada je u pitanju proizvodnja i trgovina hranom, odnosno njena bezbjednost i kvalitet.

Danijela Šuković, direktorica sektora za laboratorijsku dijagnostiku u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, podijelila je svoja iskustva iz oblasti laboratorijskog ispitivanja i kontaminenata u hrani.

Bogomil Nikolov, ekspert u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane, imao je završno izlaganje, pri čemu je dodatno naglasio važnost edukacije potrošača kada je hrana u pitanju.

Na konferenciji je zaključeno da na tržištu postoji veći broj proizvoda koji se oglašavaju kao proizvodi koji poboljšavaju zdravlje, čak i neki koji liječe određene bolesti, što predstavlja obmanjujuću poslovnu praksu koja je strogo zabranjena zakonom i za nju je predviđena prekršajna odgovornost. Cilj ovog događaja je da se podigne svijest potrošača o značaju bezbjednosti i kvaliteta hrane na način što će se kontinuirano edukovati putem medija i obraćanjem nadležnim institucijama, naročito Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Takođe je skrenuta pažnja potrošačima na Uredbu o informisanju potrošača o hrani koja predstavlja dio sistema pravne zaštite u oblasti bezbjednosti hrane.

Povezani članci

CODES regionalni predakceleracijski program za startapove

CODES regionalni predakceleracijski program za startapove

U sklopu projekta CODES, u februaru počinje regionalni predekceleracijski program za startupove, namijenjen učesnicima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Program pruža jedinstvenu priliku za razvoj startap ideja kroz intenzivne radionice, mentorsku podršku...

IPC Tehnopolis partner na projektu MontEDIH

IPC Tehnopolis partner na projektu MontEDIH

Dijelimo sa vama sjajne vijesti! IPC Tehnopolis učestvuje u realizaciji MontEDIH projekta, kojim koordinira Univerzitet Crne Gore, a kojim naša zemlja postaje punopravna članica prestižne mreže Evropskih centara za digitalne inovacije (European Digital Innovation Hubs...