CODE on MeetUp: Značaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih startapova

26.11.2021

U prostorijama IPC Tehnopolis sinoć je organizovan CODE on MeetUp: Značaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih startapova.

Intelektualna svojina (IS) čini srž kompanije 21. vijeka, označava pokretačku snagu inovacija, konkurentnosti i rasta poslovanja, kao i ekonomije u cjelini. Međutim, većina startapova ne shvata snagu i ne poznaje prava IS i ne vidi IS kao asset za validaciju proizvoda i privlačenje investitora.

Bez obzira iz kog sektora dolaze, za preduzetnike, zaštita prava intelektualne svojine (IS) omogućava razvoj i zaštitu novih tehnoloških rješenja, tržišnu prepoznatljivost, rast vrijednosti nematerijalne imovine svog preduzeća i mogućnost proširenja preduzeća kroz licenciranje i franšizing.

Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, koji u svojoj bogatoj profesionalnoj biografiji posebno izdvaja da je osnivač tri startapa, pojasnio je da je IS prije svega važna jer se ogroman novac nalazi u opticaju. Navodeći više primjera u kojima su globalne kompanije dobijale i bile dužne da isplate više desetina miliona dolara odštete, zbog povreda prava intelektualne svojine, istakao je da je ključan momenat kada je potrebno razmisliti o patentiranju, te da je kasno o njemu razmišljati kada jednom javno predstavimo svoju kreaciju.

Učesnici MeetUp-a, među kojima su bili startaperi, inovatori i istraživači, bili su u prilici da od Nedeljka dobiju odgovore zašto je važno imati ugovor o čuvanju povjerljivosti podataka, šta su patenti i koliko vremena vas štite, kako se definišu poslovna tajna i povjerljivi podaci, te više detalja o autorskom pravu, žigovima i njihovoj funkciji.

IS ima tri osnovne fukcije:

  • Zaštite nematerijalne imovine;
  • Uloge „mača“ i „štita“, u zavisnosti od toga da li pokrećemo tužbu ukoliko smatramo da je neko kopirao našu ideju ili se branimo tako što smo svoj izum unaprijed zaštitili;
  • Pomaže da monetizujemo nematerijalnu imovinu.

Kako Milosavljević navodi, zaštita intelektualne svojine neće vas mnogo koštati: „To je 5 do 10 hiljada eura da napravite patent, uđete u zaštitu, nacionalnu, a posle i međunarodnu i da 30 mjeseci budete mirni. Za tih 30 mjeseci vi već možete da pronađete investitora koji će vam pomoći u daljem finansiranju vaše inovacije. To je glavni problem – ljudi uglavnom misle da mogu da intelektualnu svojinu zaštite kasnije. Međutim, to mora da se uradi na početku.“

Budući da blizu 25% prijava za patent ne prođe jer su takve ideje već objavljene, predavač je sa učesnicima podijelio i različite alate i platforma kojima mogu provjeriti svoju ideju, a zatim i procijeniti u kojoj fazi procesa patentiranja se trenutno nalaze.

Na kraju, Milosavljević zaključuje da dobijanje patenta nikada nije cilj samo po sebi, jer je krajnji cilj patentiranja zarada, dok bi on sam trebalo da bude dio biznis strategije i način kako mi održavamo konkurentsku prednost.

Događaj organizovan u okviru projekta 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...