Cross Border Coworking Conference 2022: Saradnja zemalja Zapadnog Balkana kao preduslov privlačenja digitalnih nomada

15.10.2022

Da zemlje Zapadnog Balkana imaju značajan potencijal za privlačenje digitalnih nomada potvrdilo je drugo izdanje Cross Border Coworking Conference koja se održala na Jahorini u ponedjeljak, 10.10. i utorak, 11.10.2022. godine.

Konferencija je započela speed networkingom i koktel zabavom u ponedjeljak veče kada se više od 100 učesnika imalo priliku upoznati i razmijeniti iskustva u opuštenoj atmosferi. Povezivanje učesnika pokazalo se kao odličan preduslov za iskren razgovor i aktivno učestvovanje svih učesnika na konferenciji čiji je program u utorak trajao više od sedam sati. Tokom prezentacija, panel diskusija i radionica, 19 govornika iz više od 10 zemalja svijeta sa učesnicima je podijelilo svoja razmišljanja i iskustva o trenutnoj ponudi zemalja u regionu, načinima unaprjeđenja regiona, alatima za jačanje lokalne zajednice i primjerima dobre prakse u Evropi.

Svi govornici su bili složni u jednom – zemlje Zapadnog Balkana imaju snažan potencijal  da u budućnosti postanu hotspot, odnosno poželjna destinacija za digitalne nomade, a zajedničkim radom privatnog, javnog i civilnog sektora taj će cilj biti lakše ostvariti. Konferencija je rezultirala preporukama za jačanje ponude za digitalne nomade – od prepoznavanja različitih događaja i coworking prostora kao alata za kreiranje zajednice pa sve do prilagodbe administrativnih i legislativnih okvira potrebama digitalnih nomada. Govornici su u prvi plan stavili važnost saradnje zemalja regiona Zapadnog Balkana pri čemu je istaknuto da se ponude ovih država mogu međusobno nadopuniti i marljivim radom dovesti do razmjene digitalnih nomada, ali i razvoja formalnijih inicijativa kroz pokretanje zajedničke asocijacije digitalnih nomada u čitavom regionu.

Primjerom dobre prakse posebno je istaknuta važnost brige jednih o drugima u zajednici zahvaljujući čemu svi članovi te zajednice doprinose i razvoju lokalne zajednice. Još jednom su učesnici konferencije imali priliku čuti sve prednosti privlačenja digitalnih nomada, ali i čuti karakteristike po kojima se ovo područje ističe, a koje digitalni nomadi vrednuju kao važne činioce izbora destinacija – od gostoprimstva ljudi i prirodnih ljepota pa sve do relativno niskih troškova života i sigurnosti. Zaključeno je da je potrebno intenzivno raditi na razvoju zajednice koja će pružiti adekvatnu dobrodošlicu digitalnim nomadima i uključiti ih u svakodnevne segmente života.

Cross Border Coworking Conference 2022 organiziovali su INTERA Tehnološki ParkInovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Proaktiv kroz projekat Cross Border Coworking Cooperation finansiran sredstvima Fonda za Zapadni Balkan i Evropske unije u okviru Poziva za regionalne projektne prijedloge “Support to the Promotion of Civil Society regional activities in the Western Balkans“. Podršku organizaciji konferencije dali su i Švajcarski preduzetnički program te preduzeća Salto SystemsElektroprivreda Crne GoreNSoft i ZenDev, a medijski pokroviteljisu Dnevni avazBljesakNezavisne novineVečernji listRDV i Radio Sarajevo.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...