CrowdStream: Održana radionica za jačanje neformalne mreže za crowdfunding u Crnoj Gori

29.06.2018

IPC Tehnopolis je danas organizovao radionicu sa zainteresovanim stranama za jačanje neformalne mreže za crowdfunding u Crnoj Gori, kao jednu od aktivnosti CrowdStream projekta. U toku radionice prisutnima je predstavljen nacrt vizije za razvoj koncepta crowdfunding-a u Crnoj Gori i predlog memoranduma u razumijevanju kao prvog koraka u jačanju neformalne mreže aktera crowdfunding-a u Crnoj Gori. Radionici su prisustvovali predstavnici start-up zajednice, biznis sektora, civilnog sektora i Ministarstva ekonomije.

U skladu sa studijom početnog stanja crowdfunding-a u Crnoj Gori, nacionalnog crowdfunding profila i informacija dobijenih na sastancima sa relevantnim zainteresovanim stranama i akterima crowdfunding-a u Crnoj Gori, IPC Tehnopolis je formirao i predložio tri vizije za razvoj ovog koncepta u Crnoj Gori:

  1. Crna Gora će do 2024. godine definisati i usvojiti zakonodavni okvir za crowdfunding – Zakon o crowdfunding-u, i u skladu sa tim prilagoditi postojeći zakonski okvir.
  2. Crna Gora će do 2023. godine uspostaviti ne-finansijsku instituciju/mehanizam za podršku crowdfunding-u.
  3. IPC Tehnopolis će do 2023. godine postati referentna tačka za crowdfunding u Crnoj Gori.

Prisutni su bili saglasni sa predloženim vizijama, ističući značaj usvajanja zakonodavnog okvira kao jednog od preduslova za razvoj crowdfunding koncepta u Crnoj Gori, kao i značaj upoznavanja zajednice sa ovim konceptom i njegovom promocijom na svim nivoima.

Tokom događaja su potpisana i četiri memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje nacionalne mreže aktera za poboljšan pristup finansiranju poslovanja, a koja će u narednom periodu postati dio transnacionalne mreže za crowdfunding u Dunavskoj regiji. Memorandumom je predviđen zajednički rad na razvoju aktivnosti za poboljšan pristup alternativnim izvorima finansiranja inovativnih ideja, izgradnji znanja i kapaciteta za crowdfunding i prekograničnoj razmjeni najboljih praksi, kao i na osiguravanju održivog kvaliteta usluga unutar nacionalne i transnacionalne mreže aktera.

CrowdStream projekat ima za cilj da poboljša efikasnost javne/privatne poslovne podrške inovativnim preduzećima za pristup kvalitativnom alternativnom načinu finansiranja (crowdfunding). Projekat se realizuje 16 partnera iz 11 zemalja u sklopu Interreg DANUBE Transnational programa finansiranog od strane Evropske unije. Nosilac projekta je Agencija za Evropske integracije i ekonomski razvoj iz Austrije, a IPC Tehnopolis je jedan od partnera na projektu.

CrowdStream MONTENEGRO CF Visions 

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...