CROWN: Završen projekat kojim se kroz dvije godine jačalo poslovno okruženje u regiji

20.07.2022

Dvije godine su Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA, kao vodeći partner, te Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park, kao projektni partneri, vrijedno radili na implementaciji projekta CROWN kroz koji su jačali poduzetničke kapacitete mladih ljudi i unaprijedili poslovno okruženje u prekograničnom području.

Projekat, čija je implementacija započela u julu 2020. godine, u četvrtak, 14.7.2022. godine i službeno je završen kroz ostvarivanje svih planiranih ciljeva. Kroz projekat je već na samom početku razvijen pristup procjeni preduzetničkih kapaciteta mladih kroz inovativno testiranje realizovano putem online platformi i u prostorijama projektnih partnera. Od ukupno 300 testiranih u sve tri uključene zemlje, po 25 kandidata iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobilo je priliku sudjelovati u intenzivnom startup programu koji je započeo zajedničkim trodnevnim online druženjem tokom konferencije i niza radionica. Na temelju razvijenih edukativnih modela svi partneri su za svoje kandidate organizovali niz radionica tokom kojih su učesnici radili na razvoju poslovnog modela, marketingu, finansijama, alternativnim izvorima finansiranja, zaštiti intelektualne svojine i drugim temama. Nakon višemjesečnih edukacija, kandidati su dobili priliku raditi s iskusnim mentorima, a potom i prezentovati svoje ideje pred stručnom komisijom koja je izabrala po tri najbolje ideje iz sve tri države. Vlasnici tih ideja su dobili priliku uz pomoć stručnjaka raditi na pripremi, realizaciji i promociji vlastitih crowdfunding kampanja, ali i posjetiti neke od najvećih svjetskih tehnoloških i preduzetničkih konferencija i sajmova.

Osim direktne podrške razvoju poslovnih ideja, projekat je obilježilo i uspostavljanje preduzetničkih sektora u Sisku, Nikšiću i Mostaru, a osoblje projektnih partnera je jačalo svoje kapacitete u području zaštite intelektualne svojine i transfera tehnologija kroz edukacije u Nikšiću i studijsku posjetu nekim od najuspješnijih centara u Njemačkoj. Kreirana je i prekogranična mreža za podršku razvoju preduzetništva koja je okupila više od 50 članica, predstavnika javnih institucija, lokalnih samouprava, razvojnih agencija, obrazovnih institucija te organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Iza projekta je ostala i interaktivna platforma na kojoj preduzetnici mogu pronaći sve novosti vezane za preduzetništvo i prilike za razvoj istog, ali i postaviti pitanja ukoliko se suočavaju s nekim izazovom. Kroz projekat je pripremljen i vodič za mlade preduzetnike koji na jednom mjestu prezentuje ključne korake za registraciju preduzeća u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Posljednje dvije godine obilježene su i organizacijom promotivnih događaja kroz koje su mladi iz sve tri države imali priliku jačati svoje kapacitete, umrežavati se s kolegama i informisati se o prilikama za profesionalni razvoj.

Sve aktivnosti projekta CROWN bile su sufinansirane sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...