CSSC Lab: Nova INTERREG inicijativa koja predstavlja važnost udruživanja sektora i skladištenja energije

05.10.2020

Evropska unija ima ambiciozne planove da postigne neutralnost ugljenika do 2050. Ovo iziskuje testiranje i usvajanje inovativnih rješenja za proizvodnju energije, potrošnju, upravljanje i skladištenje. CSSC Lab – novi INTERREG projekat koji je pokrenut u julu 2020. godine, podržaće testiranje pristupa udruživanja sektora i skladištenja energije u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Glavna prepreka u procesu veće upotrebe obnovljivih izvora energije trenutno je bolje povezivanje potrošnje i skladištenja energije. Obnovljivi izvori energije ključni su za ostvarivanje klimatskih ciljeva koje ima EU, ali predstavljaju značajan izazov s obzirom na to da su promjenljivi. To znači da obezbjeđivanje solarne energije i energije vjetra u velikoj mjeri zavisi od doba dana, sezone i vremenskih prilika. Nova, inovativna rješenja za skladištenje energija su potrebna kako bi se uvjerili da energija proizvedena obnovljivim izvorima može da se skladišti i koristi kada je to potrebno.

Pristupi udruživanja sektora služe za izgradnju veza između potrošnje energije sa jedne strane i skladištenja energije sa druge strane. Njihov potencijal je takođe prepoznat na nivou EU, a jasnu strategiju formuliše Evropska komisija (Strategija EU za integraciju energetskog sistema, EK, jul 2020) na ovu temu. Ipak, i dalje postoji nedostatak svijesti o značaju udruživanja sektora na opštinskom i gradskom nivou, koji su glavne komponente u integrisanom energetskom sistemu.

U studiji za 2019. godinu pod nazivom “Potencijali udruživanja sektora za dekarbonizaciju“, Evropska komisija preporučuje pokretanje pilot projekta udruživanja sektora kao načina za podizanje svijesti na opštinskom i gradskom nivou. CSSC Lab nastojaće da slijedi ovu preporuku pokretanjem različitih sajtova za testiranje. “Naš projekat je poseban po tome što gradimo specifične tehnologije u četiri partnerske regije, Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji i Bugarskoj. Te investicije će potom poslužiti kao primjer predstavnicima opština, gradova i potencijalnih investitora i sadržaće razna rješenja za proizvodnju energije, skladištenje, iskorišćenost i upravljanje”, kazao je zamjenik glavnog partnera u CSSC Laboratoriji Hrvoje Maraš.

Regionalna agencija za energetiku Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) je uspjela da okupi 17 partnera iz 11 zemalja i uspješno je podnijela zahtjev Dunavskom transnacionalnom programu, koji će finansijski podržati ovu trogodišnju aktivnost.

Međutim, CSSC lab neće biti ograničena na prezentaciju tehnologija. Pripremićemo model rješenja za tipične slučajeve upotrebe u urbanim sredinama, razvićemo šemu izgradnje kapaciteta za opštine kroz obuke na lokalnom nivou, webinare i  sesije, zatim ćemo postaviti online platformu za učenje za kontinuirani prenos znanja i rješenja za druge gradove“, dodao je koordinator projekta Marko Čavar.

Projekat će trajati ukupno 30 mjeseci, a završiće se u decembru 2022.

O CSSC laboratoriji

CSSC Lab je inicijativa koju sprovodi 17 partnera u 11 zemalja, sa ciljem da se ubrzaju nova CSSC rješenja u gradovima Dunavskog regiona. Trenutno postoji mali broj inicijativa za udruživanje sektora, zato što javne vlasti posjeduju malo znanja o toj temi i plaše se povezanih investicionih rizika. Da bi se prevazišle ove barijere, projekat CSSC Lab planira da sprovede program izgradnje kapaciteta za opštine i demonstrira isplativost CSSC rješenja za gradove srednje i manje veličine u Dunavskom regionu.

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cssc-lab

https://www.facebook.com/cssclab

Photo credit: © Pichler & Traupmann Architekten | Rendering: Patricia Bagienski

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...