Daktilograf: Jedinstvena AI platforma koja će automatizovati brojne poslovne procese

21.04.2020

Startap kompanija Om3ga Solutions već nekoliko godina sve svoje kapacitete ulaže u to da razvije softver koji će pružiti jedinstvenu tehnologiju prepoznavanja govora. Dugotrajnim radom i zalaganjem nastao je Daktilograf, platforma koja pretvara govor u tekst, omogućava tačnu transkripciju južnoslovenskih jezika u realnom vremenu i nema ograničenja u broju riječi koje prepoznaje. Ova jedinstvena tehnologija pruža pomoć velikom broju ljudi, ali su se vremenom kao najzainteresovaniji klijenti pokazali mediji, call centri, kao i veće IT Solutions kompanije. Kako je nastao Daktilograf, po kom principu radi, ali i o budućim planovima govorila je članica Om3ga Solutions, Snježana Gomilanović.

Početkom 2006. godine, naš generalni direktor, sa radnim iskustvom u International Business Machines Corporation (IBM), započeo je rad na algoritmu za pretvaranje govora u tekst i ugradio ga u društvenu mrežu za djecu sa posebnim potrebama kao glasovni čet. Nakon mnogih izmjena, ovaj algoritam je postao nezavistan program za transkripciju govora u tekst za slovenske jezike. Daktilograf nudi brzu i preciznu transkripciju neograničenog broja riječi putem online platforme ili mobilne aplikacije, jeftinije rješenje na tržištu, jednostavnije za upotrebu i korišćenje zbog specifičnog AI modula koji zaista prepoznaje riječi, umjesto da bude ograničen na predefinisanu bazu riječi kao ostala rješenja dostupna za slovenske jezike”, objasnila je Snježana.

Njihova vizija se, kako navodi, nije promjenila pa i dalje teže istim stvarima: “Imamo istu viziju sa kojom smo i počeli, a to je stalno unapređenje i razvoj putem okupljanja talenata, stvaranja subproizvoda i povećanja tehnološke spremnosti i zrelosti zemalja jugoistočne i centralne Evrope.

Snježana Gomilanović

Ova vrsta platformi može se vidjeti i kod globalnih konkurenata kao što su Apple i Microsoft, ali Daktilograf daje mogućnosti koje velike kompanije nemaju za morfološki kompleksne jezike kao što su južnoslovenski.

Veliki problem zemalja u jugoistočnoj i centralnoj Evropi je zaostajanje u procesu digitalizacije, kao i manjak rješenja na tržištu koje automatizuju poslovne procese. Globalne kompanije se utrkuju ko će imati bolja speech to text rješenje na tržištu, međutim, sva ta rješenja su specijalizovana za engleski jezik i jezike iz porodice germanskih jezika. Morfologija i sintaksa tih jezika se bazira na mnogo jednostavnijem sistemu nego kada su u pitanju slovenski jezici. Uzimajući u obzir kompleksnost morfologije naših jezika, odgovarajuće speech to text rješenje mora biti napravljeno na drugačiji način od ostalih – a to je upravo situacija sa Daktilografom. Daktilograf je jedino “pametno” speech to text rješenje za slovenske jezike, koje nema ograničenja po pitanju broja riječi koje prepoznaje”, rekla je Snježana.

Om3ga je prvi startap tim iz Crne Gore koji je privukao kapital dvije najznačajnije regionalne kompanije koje ulažu u tehnološke startapove – ICT Hub Ventures i South Central Ventures. Ove Venture capital (VC) kompanije iz regiona su, kako objašnjava Snježana, osim ulaganja pružile i izvrstan mentoring i poslovno savjetovanje iz različitih sektora i to u svakom trenutku.

Veliki je broj kompanija koje imaju korist od implementacije ove ideje, ali postoje i one koje se izdavajaju jer je ova platforma unijela živost u njihov svakodnevni posao.

Daktilograf zamenjuje postupak tradicionalnog kucanja i uvodi automatizovano kreiranje sadržaja za brojne industrije. Primjena Daktilografa se ne može striktno ograničiti na jednu usku nišu, ali možemo reći da su do sad najzainteresovaniji klijenti bili mediji, call centri, kao i veće IT Solutions kompanije”, kazala je Snježana.

Pomoću ove platforme se ubrzava radni proces, te fizički posao prebacuje na mašinu dok se zaposleni mogu potpuno fokusirati na kreativni dio posla.

Pored Snježane koja je COO u Om3ga Solutions-u, članovi njihovog tima su i Amil Čengić – CEO i CTO kompanije Om3ga Solutions, ujedno i autor glavnog koda Daktilografa i Miroljub Ćirović koji je Front end i crossplatform developer.

Amil Čengić

Tokom četrnaest godina ova kompanija je imala brojne olakšavajuće i otežavajuće okolnosti koje su od njih stvorile ono što danas predstavljaju. “Kao mlada firma suočili smo se sa izazovima uspostavljanja kompanije i proizvoda, nalaženjem odgovarajućeg market fit-a i revenue modela, što je podrazumjevalo priličan broj hit-and-miss situacija. Kao startup naučili smo mnogo o svijetu investicija i biznis kulturi i kroz tu „školu“ evoluirali u stabilnu kompaniju”, objasnila je Snježana.

Miroljub Ćirović

Kako bi se dodatno unapređivali i u svakom momentu bili u toku sa regionalnim i svjetskim inovacijama i dešavanjima, postali su i virtuelni stanari IPC Tehnopolis. Ova saradnja im je donijela brojne povoljnosti koje su pomogle da prošire svoju mrežu partnera: “IPC Tehnopolis nam je omogućio da uspostavimo kontakte sa širokom mrežom ljudi i preduzeća, kao i da uspostavimo trajna partnerstva. Pomoć u vidu promocije i marketinga nije izostala, te smo sa timom IPC Tehnopolis i posjetili neke od najznačajnijih konferencija u regionu, što nam je umnogome pomoglo da proširimo svoju B2B mrežu.

Trenutno je u pripremami verzija Daktilograf 3.0 koja će izaći u avgustu 2020. godine. Ta verzija predstavlja vrhunac njihovog rada na algoritmu i daće im pristup većem broju industrija, budući da se zasniva na trenutno najnaprednijoj tehnologiji vještačke inteligencije. “Pored navedenog u narednom periodu okrenućemo se i širenju na druga tržišta van Balkana što će biti izazovan zadatak, ali smatramo da ćemo kroz učenje i rast uspjeti da postignemo i taj cilj”, zaključila je Snježana.

Web site: www.om3ga.org

Društvene mreže: Facebook i LinkedIn

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...