Danas se obilježava Svjetski dan prava potrošača

15.03.2019

Danas je Svjetski dan prava potrošača koji su Ujedinjene Nacije ustanovile 1983. godine. Svjetski dan zaštite potrošača je inspirisan govorom američkog predsjednika Džona F. Kenedija na američkom kongresu 15. marta 1962. na kojem se po prvi put javno govorilo o pravima potrošača. On je bio prvi svjetski lider koji je čuo glas potrošača, te se taj dan svake godine obilježava kao prilika za podizanje globalne svijesti o pravima potrošača.

Svjetski dan prava potrošača prvi put je obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača.

Usvajanjem smjernica UN-a, potrošačka prava su podignuta na položaj međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i zemalja u razvoju.

POUZDANI PAMETNI PROIZVODI

“Consumers international” je objavio da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana potrošača “Pouzdani pametni proizvodi”.

Pametni proizvod komunikacijom i djeljenjem informacja povezuje svoje korisnike. Pametni proizvodi povezuju se i na internet putem različitih komunikacionih veza. Najpopularniji potrošački pametni proizvodi su pametni telefoni, konzole za video igrice, pametni televizori, nosivi zdravstveni aparati, termostati, igračke. Ovi uređaji mogu prikupljati i analizirati korisničke podatke i prenositi ih na druge povezane uređaje u sistemu.
Mreže pametnih proizvoda takođe su poznate kao Internet stvari (IoT). Pametni proizvodi potrošačima nude obećanje udobnosti, učinkovitosti i personalnih usluga. Pametni telefoni jedan su od najpopularnijih pametnih uređaja jer, pored slanja poruka i upućivanja poziva, oni mogu pratiti korake korisnika, položaj i čak puls. Osim toga, oni mogu djelovati kao središnji čvor koji povezuje korisnika s drugim pametnim uređajima poput njih kao što su štampači, zvučnici, kućni sigurnosni sistemi ili zdravstveni aparati.

Takođe postoji sve veći broj pametnih proizvoda koji nude prilagođena rješenja za osobe s invaliditetom. Na primjer, pametni satovi za osobe sa gubitkom vida koji vibriraju kada korisnik primi e-poštu, a zatim istu prevode u brajevo pismo, pametne sijalice, povezane s zvonom ili telefonom, upozoravaju osobe sa oštećenjem sluha kada telefon zvoni ili kada je neko na vratima.

Kako napreduju mrežne sposobnosti u svim regijama i povećava se ulaganje u nove tehnologije, pametna tehnologija ima potencijal postati vodeća industrija. Bez razumijevanja što to znači u smislu mogućnosti i rizika, potrošači širom svijeta mogu ostati ranjivi. Proizvodvnja više i više pametnih proizvoda u životima ljudi zahtijeva razumijevanje pitanja vezanih za sigurnost i privatnost te stvara potrebu razvoja kvalitetne mreže za zaštitu potrošača.

U protekloj godini Tehnopolisovo savjetovalište za zaštitu potrošača je najveći broj prigovora i reklamacija zabilježilo u pogledu garancija na pametne uređaje. Naime, nakon što se ovlašćeni serviser izjasni da je do kvara na uređaju došlo krivicom korisnika, zakon ne pruža veliku mogućnost za dalju zaštitu. Navedeno ukazuje na potrebu izmjene postojećih zakonskih rješenja kako bi se obezbjedio veći prostor za zaštitu kupca.

Posjetioci su se takođe interesovali za prava i obaveze iz ugovornog odnosa sa teleoperaterima, nadležnim institucijama za rješavanje sporova i nizom drugih pitanja.

Savjetovalište za zaštitu potrošača kontinuirano obavlja aktivnosti i objavljuje novosti iz oblasti zaštite, te ovim putem poziva sugrađane i sva druga zainteresovana lica da se za sva pitanja i probleme obrate Savjetovalištu.

Povezani članci

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje...

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan....

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje...