Delegacija EU obišla Tehnopolis: Nauka i istraživanje visoko na listi prioriteta

01.08.2016

Inovaciono – preduzetnički centar Tehnopolis, koji će spojiti nauku i biznis i inovacije i nauku, pokazuje da je Crna Gora nauku i istraživanje stavila visoko na listu svojih prioriteta za šta im odajemo priznanje i svaku pohvalu , ocijenila je senior savjetnik u Generalnom Direktoratu za istraživanje i inovacije Evropske Komisije, Tanja Fridriks obilazeći ovaj objekat.

Pored Delegacije EU, predvođene Tanjom Fridriks, objekat su obišli i pomoćnik Ministra nauke, mr Darko Petrušić i direktor IPC Tehnopolisa Ratko Bataković.

Cilj ove posjete bilo je upoznavanje predstavnika EU sa ovim objektom, kao i daljim planovima i inicijativama koje se odnose na kreiranje novih proizvoda i usluga i njihov plasman na tržištu, imajući u obzir da su na Javni poziv za poslovnu podršku Tehnopolisa (koji je bio otvoren do 28. juna) pristigle 23 prijave.

Tanja Fridriks je saopštila da Evropska Komisija sa pažnjom prati prati razvoj Crne Gore u oblasti nauke i istraživanja.

“Impresionirani smo onim što smo vidjeli danas ovdje”, istakla je Fridriks.

Ona očekuje da će aplikacije koje su stigle iznjedriti dobre timove i kvalitetne stanare Tehnopolisa koji će Crnoj Gori pomoći da postane kompetitivna na regionalnoj i međunarodnoj sceni, kakav je slučaj sa sličnim objektima u region i svijetu.

“Inovaciono-preduzetnički centar, Tehnopolis, namijenjen mikro, malim i srednjim kompanijama i planirano je da bude otvoren 18. Septembra”, saopštio je pomoćnik ministra nauke, mr Darko Petrušić.

On je tokom posjete senior savjetnika u Generalnom Direktoratu za istraživanje i inovacije Evropske komisije (EK) Tehnopolisu, kazao da je taj Inovaciono-preduzetnički centar praktično završen.

“Opremanje će biti završeno negdje početkom avgusta, dobićemo uskoro i upotrebnu dozvolu, tako da se svi planovi da se centar svečano otvori 18. septembra ostvaruju“, rekao je Petrušić.

On je saopštio da je posebno zadovoljan, jer je završen Javni poziv za kompanije koje žele da budu u Tehnopolisu, na koji su pristigle 23 aplikacije.

“Taj proces je u toku i očekujemo u roku od mjesec da bude završen i da odlučimo koje će kompanije doći u Tehnopolis“, naveo je Petrušić.

On je dodao da će jedan poseban dio biti posvećen novokreiranim kompanijama.

“Imaćemo i posebnu kreditnu liniju i podršku od Investiciono razvojnog fonda IRF za stanare Tehnopolisa. Veoma smo zadovoljni razvojem“, ocijenio je Petrušić.

Direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, saopštio je da su izuzetno zadovoljni brojem pristiglih aplikacija.

“Imamo i dvije međunarodne organizacije sa kojima se pregovora. Sada je faza evaluacije projekata, gdje tehnička komisija prvo pregleda ispravnost aplikacija. Nakon evolucione faze ćemo napraviti rang listu koja će biti objavljena do kraja mjeseca“, objasnio je Bataković.

On je ocijenio da se sa tako dobrim interesovanjem opravdava visina kriterijuma koji su postavljeni. Bataković je precizirao da se oko 40 odsto aplikacija odnosi na informaciono tehnološki sektor, oko 20 odsto na biotehnološki, odnosno poljoprivredu i ruralni razvoj, dok su ostale ponude iz različitih oblasti nauka.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...