Digitalni nomadi – budućnost crnogorskog turizma

23.07.2021

Digitalna era je donijela veliki broj olakšica kada je u pitanju rad od kuće, a situacija izazvana koronavirusom dodatno je akcentovala ovaj vid poslovanja. Prema nekim procjenama, prije pandemije je u svijetu bilo gotovo pet miliona digitalnih nomada. Sada ih je četiri puta više, a istraživanja predviđaju da će do 2035. godine milijardu ljudi raditi “na daljinu”.  

Vlada Crne Gore je prepoznala ovaj trend i trenutno priprema Program za privlačenje digitalnih nomada u želji da Crna Gora postane globalno privlačna destinacija za njih, što će umnogome doprinijeti daljem razvoju turizma, IT sektora, kao i cjelokupnom povećanju ekonomske aktivnosti u našoj zemlji.   

Kach Medina Howe – travel blogger sa Filipina, koja živi životom digitalnog nomada od 2013. godine, danas je bila gošća na CODE on Meet-upu: Montenegro – Destination for digital nomads. Kao neko ko je obišao 146 zemalja, da bi se na kralju zaljubila u ljepote Crne Gore i nastanila u Herceg Novom, zainteresovanim učesnicima je iz prve ruke mogla da prenese kako to izgleda kada je cijeli svijet vaša kancelarija, kao i koliko je Crna Gora prilagođena za boravak i rad digitalnih nomada.  Kach je direkor Two Monkeys Tours & Immigration Service DOO, ambasador , kao i osnivač Montenegro Digital Nomads and Remote Workers Group.

 

Kako Kach navodi, digitalni nomadi mogu značajno da doprinesu Crnoj Gori kroz povećanje ekonomskog rasta, kreiranje novih radnih mjesta, poboljšanje IT infrastrukture, stvaranje nove generacije digitalnih vještina, revitalizaciju urbanih i ruralnih površina, kao i kroz kreiranje novih prilika za investicije.

Kach smatra da Crna Gora ima sjajne predispozicije da bude izbor digitalnih nomada, kao što su – relativno niski troškovi života, brz i jeftin interet, predivna priroda, niska stopa kriminala, povoljne poreske stope za stanovnike i vlasnike preduzeća i td, ali i da su pred nama veliki izazovi ukoliko želimo da postanemo globalno privlačna lokacija.

Jedan od ključnih izazova koje ćemo morati da prevaziđemo tiču se uvođenja vize za digitalne nomade, koja bi im dozvolila boravak u zemlji u trajanju od godinu dana. Konkurencija je velika i države širom svijeta sa takmiče da što prije krenu sa uvođenjem ovih viza, kako bi ugrabile dio novog, brzorastućeg tržišta. 

Meet-up je okupio veliki broj učesnika, među kojima su i predstavnici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, predstavnici Opštine Nikšić, NVO-a, coworkeri, vlasnici coworking prostora u Crnoj Gori i zainteresovana javnost, kao i regionalni partneri IPC Tehnopolis. 

Današnji događaj je bio sjajan uvod za Cross-border coworking konferenciju, koja će se održati početkom oktobra u Budvi, a koja će okupiti regionalne coworking menadžere, coworkere, digitalne nomade, freelancere, regionalne i svjetske stručnjake ali i relevantne organizacije i institucije koji zajednički mogu unaprijediti poslovno okruženje prekograničnog područja. Događaj je organizovan u okviru projekta 2CODE koji je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske unije, u okviru Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...