Dvodnevna radionica u Mostaru omogućila mladim djevojkama da zakorače u svijet preduzetništva i ICT-a

28.03.2018

Mlade djevojke iz Nikšića, koje su posredstvom Tehnopolisa učestvovale na preduzetničkoj obuci u Mostaru, prisustvovale su dvodnevnoj radionici u INTERA Tehnološkom Parku pod nazivom „Building entrepreneurial mindset“. Osim 10 Nikšićanki, radionici čija je primarna tema izgradnja preduzetničkog mentaliteta prisustvovalo je još 30 djevojaka iz Budve, Banjaluke i Mostara.

Radionica namijenjena djevojkama koje žele da razvijaju preduzetnički duh u ICT sektoru započela je interaktivnim panelom koji su činile žene predstavnice preduzetničkog, ICT i obrazovnog sektora, ali i javnih institucija i nevladinih organizacija.

Cilj panela bio je prenos iskustava i najnovijih trendova iz svijeta preduzetništva i ICT-a, kao i poređenje Crne Gore i Bosne i Hercegovine sa zemljama Evropske unije kada se radi o preduzetništvu i tehnološkoj industriji.

Nakon panela, djevojke su imale priliku da razgovaraju sa svakom od panelistkinja kroz networking, što je bila savršena prilika za razmjenu mišljenja i dodatni prenos entuzijazma i motivacije koji je mladim djevojkama itekako potreban. Poseban naglasak stavljen je na to da izazovi koji se danas stavljaju pred žene u preduzetničkom okruženju ne treba da budu prijetnja već prilika za pozitivnu promjenu.

Drugi dan radionice bio je posvećen učenju o razvoju startup-ova i preduzetništvu u cjelini. Prvi dio radionice posvećen građenju preduzetničkog duha vodile su Dajana Džindo i Dijana Duvnjak iz Fondacije 787.  Fondacija je osnovana 2014. godine pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine i podržava efektivno ekonomsko osnaživanje žena i mladih, koje se ostvaruje putem društveno odgovornog preduzetništva, kao puta do željenog napretka.

Dodatno, učesnice su se upoznale s pojmovima preduzetništva i društvenog preduzetništva, koje im je predstavila gđa Tamara Puhovski iz Hrvatske, kao i osnovama lean metodologije, nakon čega su im predstavljene mogućnosti razvoja i načini djelovanja u budućnosti.

Radionica „Building entrepreneurial mindset“ je prva u nizu radionica koje će se održati u sklopu projekta „Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT“ na kom je Tehnopolis partner. Ostale radionice održaće se u Nikšiću i Budvi, a  planirane su i dvije studentske posjete partnerima iz Evropske unije s ciljem razmjene najboljih praksi.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Erasmus+.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...