Fontis sol: Život u harmoniji sa prirodom

12.03.2020

Industrijalizacijom i primjenom tehnologije u pojedinim privrednim granama čovjek je doveo prirodu do krajnjih granica samoodrživosti i samoreprodukcije. S obzirom na to da bez energije nema života na Zemlji, proizvodnja iste znatno utiče na devastaciju prirodne sredine, pogotovo jer se u većini slučajeva koriste fosilni izvori energije (ugalj, nafta). Vođen velikim interesovanjem za zaštitu i očuvanje životne sredine, koja datira još od srednje škole, ali i problemom koji je svakog dana sve veći, jedan od stanara IPC Tehnopolis, Veselin Vučurović, osnovao je privredno društvo „Fontis Sol“ sa ciljem proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora (energije sunca, zemlje, bunarske vode, vazduha i vjetra).

Stalno rastuća potreba za energijom razvila je nove tehnologije za njenu proizvodnju. Kada su postale dominantne u svijetu i ekonomski veoma isplative, ja sam svoj raniji hobi pretvorio u profesionalno bavljenje proizvodnjom energije. Glavni cilj je primjena tehnologija koje koriste obnovljive izvore a smatram da svaka tačka na zemljinoj kugli ima dovoljno energije koju samo treba proizvesti i primjeniti na pravi način. Nakon osnivanja ostvario sam poslovnu saradnju sa brojnim partnerima od proizvođača do instalatera sistema zasnovanih na ovim izvorima, znatno doprinio informisanju, edukaciji i realizaciji solarnih projekta“, rekao nam je gospodin Vučurović.

Prema njegovim riječima, korišćenjem obnovljivih izvora za proizvodnju energije značajno se doprinosi podizanju standarda i smanjenju troškova za dostizanje ekoloških kriterijuma za zdravu životnu sredinu: „Ovi izvori su stalni, najčistiji mogući izvori energije, dostupni na svakoj mikro lokaciji, jednostavni za upotrebu, ne zahtijevaju stalno održavanje i uz minimalno servisiranje, veoma su pouzdani i dugotrajni.

Sva energija na Zemlji potiče od Sunca, bilo direktno ili je akumulirana u Zemlji, podzemnim vodama, vazduhu i vjetru što u osnovi, kako kaže gospodin Vučurović, zahtjeva rješenje za proizvodnju energije za potrebe čovjeka: „Ovi izvori su prisutni svuda oko nas, ne zagađuju okolinu, ne proizvode efekte poznate pod pojmom “staklene bašte”, ne mijenjaju klimatske karakteristike okoline. Zavisno od vrste energije, da li se radi o električnoj ili toplotnoj energiji, sistemi potrebni za njenu proizvodnju se projektuju prema klimatskim uslovima lokacije i količinom neophodne energije. Od toga zavisi da li će to biti energija sunca, zemlje, vode, vazduha ili vjetra, odnosno sinergija ovih izvora kako bi se shodno njenoj namjeni obezbijedila dovoljna količina energije.

Ovakvi izvori energije sa sobom nose brojne benefite, a uz sve to omogućavaju i život u harmoniji sa prirodom. Čovjek, kako on ističe, postaje mnogo racionalniji u trošenju energije kada je sam proizvodi. Za samo korišćenje te energije potrebna je instalacija ali za razliku od svih ostalih ova je besplatna, što odmah ukazuje na njihovu ekonomsku isplativost: „Ovi izvori omogućavaju visok komfor stanovanja, korišćenje svih prostorija stana ili kuće za potrebe članova porodice kroz ujednačenu zagrijanost što doprinosi zdravlju članova porodice. Finansijska ušteda u održavanju stambenog prostora je evidentna, jer nije potrebno svake godine otklanjati posljedice upotrebe drugih goriva, a po tom osnovu nema izdataka za klasične izvore toplote (drva, ugalj, mazut, pelet i slično), sve je automatizovano i samo zahtijeva usklađivanje zavisno od godišnje temperature: grijanje ili hlađenje.

Proizvodnja toplote iz obnovljivih izvora moguća je iz energije sunca i energije zemlje, bunarske vode i vazduha. A kako objašnjava Veselin, solarni kolektori u područjima gdje je insolacija dobra mogu proizvesti dovoljno tople vode za potrebe domaćinstva i to besplatno: „Tehnologija koja zahtijeva korišćenje električne energije je upotreba toplotnih pumpi. Toplotne pumpe za proizvodnju toplote koriste energiju zemlje, bunarske vode i vazduha, a za njihov rad potrebna je električna energija, zavisno od klimatskih uslova, u procentu od 10 do 30 % energije koja je potrebna. Znači da se za grijanje i hlađenje u domaćinstvima upotrebom toplotnih pumpi dobija od 90% do 70%  besplatne energije. Ušteda je evidentna.

Za razliku od solarnih elektrana koje mogu biti instalirane gdje god ima dnevne svjetlosti i sunčevog zračenja, parkovi vjetrogeneratora se podižu na mjestima pojačanih ruža vjetrova, zahtijevaju mnogo kompleksnije tehničke uslove za skladištenje i prenos električne energije od solarnih elektrana, ističe Vučurović.

O značaju ovih tehnologija govori i podatak da je danas to jedna od najbrže rastućih industrija po godišnjoj stopi od 30%, što dovodi do pada cijena ovih sistema i povećanju dostupnosti sve većem broju ljudi. Vučurović smatra da je neophodno u programima osnovnih i srednjih škola, kao i na fakultetima uvesti osnovna i studijska znanja o obnovljivim izvorima energije, kao izvorima čiste, stabilne i dugoročne proizvodnje energije, ekonomski i ekološki isplativog resursa uz očuvanje prirodne sredine i čovjekovog zadovoljenja potreba za energijom.

Posebnu pažnju je, kako navodi, izazvao projekat porodične kuće koja za proizvodnju toplotne energije koristi sinergiju sunca i zemlje, a solarna elektrana proizvodi dovoljno električne energije za potrebe domaćinstva. „Ovaj projekat je jedinstven u Crnoj Gori, realizovan u opštini Nikšić funkcioniše već sedam godina. Svi štampani i elektronski mediji u Crnoj Gori su objavili emisije i tekstove o ovom projektu, a brojni zainteresovani su se neposredno uvjerili u prednosti ovakvih sistema. Posebno raduje interesovanje učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i članova raznih ekoloških i kulturnih udruženja za posjetu i upoznavanje sa ovim projektom. Sve to govori o neophodnosti izgradnje društvenih pretpostavki da ovi sistemi postanu dostupni svakom čovjeku kao opšte dobro.

Nada se da će se sistemi zasnovani na obnovljivim izvorima energije kroz objedinjavanje sa arhitektonskim, građevinskim, termičkim i električnim standardima omogućiti stvaranje objekata, zgrada i kuća, prevoznih sredstava od automobila do brodova i aviona koji će doprinositi očuvanju prirodne sredine i biti veoma ekonomični za korišćenje.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...