FORS Montenegro – Okrugli sto

11.11.2016

U cilju upoznavanja mogućih korisnika, FORS Montenegro je danas u Tehnopolisu, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, održao okrugli sto na temu Podrška EU – iskustva, prepreke, izazovi i primjeri dobre prakse, kao i informativnu radionicu u okviru koje su predstavljeni programi Unije u kojima učestvuje Crna Gora u okviru nove finansijske perspektive 2014-2020. Učesnici su bili predstavnici organizacija civilnog društva i lokalne uprave. Prisutnima su se obratili Ivana Glišević Đurović, v.d. generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra, a svoja iskustva su predstavili i predstavnici organizacija civilnog društva i javnih institucija koji su realizovali projekte koje je finansirala Evropska unija.

Okrugli sto i prezentacija podrške EU Crnoj Gori organizovani su u okviru projekta Let’s Grow Together with IPA 2, koji ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za pisanje i realizaciju projekata, kao i promovisanje Instrumenta za pretpristupnu podršku – IPA i ostalih programa podrške Evropske unije među potencijalnim korisnicima ovih sredstava. U procesu evropskih integracija, Evropska unija obezbjeđuje značajna sredstva za Crnu Goru kao podršku pregovaračkom procesu i reformama koje doprinose boljem životnom standardu i kvalitetu života građana, a povod za projekat je prepoznata nedovoljna informisanost mogućih korisnika ove podrške, na prvom mjestu organizacija civilnog društva, kao i nedovoljno razvijeni kapaciteti za pripremu i realizaciju projekata u skladu sa pravilima i procedurama donatora.

Projekat traje dvije godine i realizuje se u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak, a glavne aktivnosti uključuju prezentacije i publikacije o dostupnim fondovima Evropske unije, treninge za pisanje i realizaciju projekata, priručnike na ove teme, konferenciju na temu iskustava, prepreka i dobrih praksi u privlačenju sredstava EU, kao i realizaciju malih grantova za organizacije koje prođu program obuke, koji će predstavljati praktičnu primjenu znanja i vještina stečenih kroz učešče u projektu. Ovim aktivnostima namjeravamo da doprinesemo jačanju civilnog društva u Crnoj Gori i omogućimo realizaciju projekata od šireg društvenog značaja.

Projekat Let’s Grow Together with IPA 2 finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Instrumenta za civilno društvo.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Tamaru Todorović, koordinatora projekta, na sljedeće brojeve telefona: 069 121 402 i 040 212 484.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...