FORS Montenegro u Tehnopolisu prezentovao primjere dobre prakse društvenog preduzetništva

24.04.2017

U Nikšiću je danas održana prezentacija primjera dobre prakse u društvenom preduzetništvu u cilju informisanja o mogućnostima koje ovaj koncept nudi za kreiranje novih radnih mjesta i ukupni društveno ekonomski razvoj. Primjere dobre prakse kada su u pitanju društvena preduzeća iz Evropske unije je predstavila Sonja Vuković iz Udruženja Slap iz Hrvatske koja ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Pored informisanja, cilj prezentacije je bio da se kroz praktične primjere učesnici motivišu da saznaju više o ovom vidu preduzetništva, koji, pored mogućnosti zapošljavanja, doprinosi i rješavanju određenih društvenih problema. Učesnici prezentacije su bili predstavnici organizacija civilnog društva, nezaposlena lica, predstavnici lokalne uprave kao i lica koja su zainteresovana za započinjanje sopstvenih društveno-preduzetničkih aktivnosti.

Prezentacija je organizovana u okviru projekta SEEM – Social Economy for Employment in Montenegro (Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori), koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, u partnerstvu sa Udruženjem Slap. Projekat je finansiran u sklopu Grant šeme „Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada“, koja je dio EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Projekat SEEM ima za cilj da doprinese zapošljavanju mladih, žena i dugoročno nezaposlenih lica kroz jačanje njihovih kapaciteta i promovisanje društvenog preduzetništva kao sredstva samozapošljavanja.

Glavne projektne aktivnosti obuhvataju treninge na teme Društveno preduzetništvo, Pisanje poslovnih planova i Marketing, takmičenje u pisanju poslovnih planova, studijsku posjetu uspješnim društvenim preduzećima u Hrvatskoj, publikacije (priručnik i brošure), konferenciju o razvoju društvenog preduzetništva, okrugle stolove sa predstavnicima državne i lokalne uprave, treninge za pisanje i implementaciju projekata i informativnu kampanju (medijske aktivnosti, radionice, prezentacije itd.). Ciljne grupe projekta su nezaposleni mladi, žene i dugoročno nezaposleni iz sjevernog regiona Crne Gore.

Za više informacija o projektu možete kontaktirati Tamaru Todorović, FORS Montenegro, tel: 069 121 402.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...