FORS Montenegro u Tehnopolisu prezentovao primjere dobre prakse društvenog preduzetništva

24.04.2017

U Nikšiću je danas održana prezentacija primjera dobre prakse u društvenom preduzetništvu u cilju informisanja o mogućnostima koje ovaj koncept nudi za kreiranje novih radnih mjesta i ukupni društveno ekonomski razvoj. Primjere dobre prakse kada su u pitanju društvena preduzeća iz Evropske unije je predstavila Sonja Vuković iz Udruženja Slap iz Hrvatske koja ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Pored informisanja, cilj prezentacije je bio da se kroz praktične primjere učesnici motivišu da saznaju više o ovom vidu preduzetništva, koji, pored mogućnosti zapošljavanja, doprinosi i rješavanju određenih društvenih problema. Učesnici prezentacije su bili predstavnici organizacija civilnog društva, nezaposlena lica, predstavnici lokalne uprave kao i lica koja su zainteresovana za započinjanje sopstvenih društveno-preduzetničkih aktivnosti.

Prezentacija je organizovana u okviru projekta SEEM – Social Economy for Employment in Montenegro (Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori), koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, u partnerstvu sa Udruženjem Slap. Projekat je finansiran u sklopu Grant šeme „Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada“, koja je dio EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Projekat SEEM ima za cilj da doprinese zapošljavanju mladih, žena i dugoročno nezaposlenih lica kroz jačanje njihovih kapaciteta i promovisanje društvenog preduzetništva kao sredstva samozapošljavanja.

Glavne projektne aktivnosti obuhvataju treninge na teme Društveno preduzetništvo, Pisanje poslovnih planova i Marketing, takmičenje u pisanju poslovnih planova, studijsku posjetu uspješnim društvenim preduzećima u Hrvatskoj, publikacije (priručnik i brošure), konferenciju o razvoju društvenog preduzetništva, okrugle stolove sa predstavnicima državne i lokalne uprave, treninge za pisanje i implementaciju projekata i informativnu kampanju (medijske aktivnosti, radionice, prezentacije itd.). Ciljne grupe projekta su nezaposleni mladi, žene i dugoročno nezaposleni iz sjevernog regiona Crne Gore.

Za više informacija o projektu možete kontaktirati Tamaru Todorović, FORS Montenegro, tel: 069 121 402.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...