Fuckup Night Niksic vol.2: Oprostite sebi kada pogriješite i posmatrajte to kao lekciju

04.12.2021

Troje mladih crnogorskih umjetnika podijelili su neke od svojih ličnih i profesionalnih neuspjeha na sinoć održanom Fuckup Nights in Niksic Vol. 2.

Petar Burić, Gordana Mićunović i Petar Novaković razgovarali su sa učesnicima o različitim izazovima koje gluma nosi sa sobom, o tome kako se oni bore sa nesigurnostima i greškama i kako uspijevaju da se motivišu da nastave dalje i onda kada im baš ništa ne ide od ruke.

 

„Neuspjeh ne volim da zovem greškom, uvijek ga posmatram kao lekciju jer iz njega najviše naučim“, istakao je Petar Burić: „u glumi nema stabilnosti ni sigurnosti, svakodnevno se boriš za nove angažmane i moraš da budeš spreman na to da ćeš često čuti NE kao odgovor“.

Kao neko ko je imao priliku da se glumački oproba i na američkom kontintentu, te i u zemljama regiona, podijelio je sa učesnicima neke od situacija u kojima se našao i istakao da neuspjeh može jako emotivno uticati na osobu, ako se za njega psihički ne spremi. Kako navodi, ključno je vjerovati u sebe i dati sto posto od sebe, jer kad znaš da si uradio najbolje što si mogao – nećeš se kajati kakav god rezultat uslijedio.

Gordana smatra da su rijetki ljudi koji su do uspjeha došli bez puno rada i odricanja. Njen glumački put je bio u početku dosta trnovit, dijelom zbog toga što nije imala podršku sredine, a dijelom zbog toga što je imala prevelika očekivanja od rada na prvim projektima. Međutim, nije je pokolebalo to što stvari nijesu uvijek išle onako kako je zamislila i nije odustala od toga da svoju umjetnost ispoljava i na druge načine, pa je izdala i svoju prvu knjigu. Smatra da je umjetnost nešto što nosiš u sebi i da umjetnost živiš, te da se prije svega definiše kao čovjek, a ne glumac. „Prvi korak u procesu suočavanja sa neuspjehom je upoznati  sebe, suočiti se sobom i svojim nedostacima i prigliti svoje strahove, jer samo kada sebe dobro poznaješ spreman si da se suočiš sa svim što te očekuje“ ističe Gordana.

Petar Novaković je saglasan sa kolegama i za neuspjeh kaže da mu je uvijek davao vjetar u leđa da bude što bolji. Nakon razgovora o situacijama koje su mu se u dosadašnjoj karijeri dešavale, istakao je da je uvijek naučio nešto novo što mu je kasnije u životu pomoglo. Kako kaže, sada najviše vremena provodi u rodnom Bijelom Polju, gdje je uspio da opet pronađe sebe u pozorištu i u radu sa mladim ljudima, koji ga inspirišu. „Čovjek mora da oprosti sebi svoje neuspjehe, da se pomiri sa njima i sa samim sobom“, smatra Petar: „važno je vratiti se korijenima i uvijek imati sigurnu bazu i uporište“.

Glumci smatraju da im je činjenica da dolaze iz male sredine više pomogla, nego odmogla, jer su se sobom bavili na drugačiji način i postavili sebe visoke ciljeve. Nerazumijevanje okoline i nedostatak podrške ih nijesu pokolebali i vjeruju da čovjek sam mora da se bori za ono što zaista želi i da mora pronaći put kako da to i ostvari. Saglasni su da mlade i ambiciozne ljude treba podržati i motivisati i da su događaji kao ovaj, jedan od načina kako možemo pozitivno da utičemo na njih.

„Važno je spremiti se na mogućnost neuspjeha i ne dozvoliti da te on definiše, već se usuditi i pokušati opet“, smatra Petar Burić: „Ne možeš da rasteš u zoni komfora, potrebno je otisnuti se i istražiti svoje potencijale.“

Događaj je organizovan u okviru projekta 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...