Fuckup Night Niksic vol. 4: Gradite lični brend i naći ćete put do uspjeha

01.02.2022

Za Fuckup Night in Niksic vol. 4 sinoć se tražilo mjesto više. Milutin Pavićević, kreativni direktor Alicorn-a, Sreten Sošić, osnivač i izvršni direktor SIMONS Factory i Hasib Alić, izvršni direktor Alviral medijske kuće iz Mostara, pobrinuli su se za sjajnu energiju koja je vladala u Code Hub-u. Duhovito i iskreno su dijelili sa prisutnima svoje profesionalne promašaje, naučene lekcije i savjete.

Nekadašnji „majstor svih digitalnih zanata“, Milutin, priču o sebi počinje predstavljanjem eksternog modema koji je dobio nakon 15. rođendana, a koji je obilježio njegov životni put. U godinama koje slijede, njegova interesovanja su rasla i uspješno se bavio ilustracijama, grafičkim dizajnom, veb dizajnom i programiranjem, mobilnim aplikacijama, računarskim mrežama, stripom… Za nekoliko godina, na spisku se našlo nekoliko desetina različitih djelatnosti. Međutim, kako je tehnologija napredovala,  nerado je morao da prizna da je njegov način poslovanja neodrživ. Tržište je zahtjevalo usku specijalizaciju i Milutin je morao da se prilagodi ili da prihvati neuspjeh. Nije bilo jednostavno odabrati na šta se fokusirati i od čega praviti karijeru, a od čega odustati, ali Milutin je uspio da prebrodi izazove na koje je nailazio: „Veoma je teško postići balans između karijere, porodice, hobija i slobodnog vemena ali imam dvostruku sreću da sam i privatno i poslovno okružen sjajnim ljudima i kad na oba fronta imaš nekog na koga možeš bespogovorno da se osloniš, sve je mnogo ljepše i lakše“.

Sreten je sa druge strane od samih poslovnih početaka bio vrlo fokusiran na grafički dizajn i ostao mu je vjeran do danas. Kao i Milutin, smatra da je specijalizacija tajna uspjeha i da je potrebno fokusirati se na jednu stvar, izučiti je što bolje možeš i konstantno se usavršavati. Radio je kao art direktor u jednoj od najvećih marketing agencija Saatchi & Saatchi, u kojoj je stekao sjajno životno i poslovno iskustvo. Međutim, kako kaže, imao je velika očekivanja od rada u marketingu koja se nijesu ostvarila, te nakon nekoliko poslovnih angažmana odlučuje da pokrene sopstveni biznis u jeku svjetske ekonomske krize. Osamostaljivanje nije prošlo baš glatko ali upornost se na kraju isplatila i danas vodi uspješnu firmu i najviše radi sa klijentima iz inostranstva. Pred ostalog, značajan dio njegovog posla je vezan za rad na političkim kampanjama u desetak svjetskih zemalja – Kolumbiji, Gani, Poljskoj, Srbiji, Austriji, Zambiji… Kako navodi, iako je veoma zauzet uvijek je nalazio način da vrati zajednici: „Volim da doprinesem kada mogu i najponosniji sam na stvari koje radim pro bono“.

Hasib je vrlo rano shvatio da mu mjesto nije na Univerzitetu, te svoje studentske početke ubraja u jedan od prvih velikih životnih promašaja iz kojih je najviše naučio. Kada je nakon prve godine studija morao da prizna neuspjeh i da se vrati u svoje rodno mjesto, odlučio je da preuzme odgovornost za svoje postupke i da traži nove načine kako da se profesionalno ostvari. Fokusirao se na digitalni marketing i okušao sreću prvo u Sarajevu, a zatim i u Mostaru. Njegov poslovni put je bio vrlo dinamičan, ređali su uspjesi i neuspjesi i do sada je više puta bio primoran da potpuno promijeni poslovni pravac i krene od nule: „Nije lako kada shvatite da narednog mjeseca nećete imati za kiriju, ali morate tražiti način kako da se izborite sa tom situacijom“. Kako je rekao, važno je da neuspjeh posmatrate samo kao fazu i da u njemu tražite prilike za promjenu i rast. Od 5 radnika sa kojima su krenuli, Alviral sada broji preko 50 zaposlenih i 20 saradnika i očekuju još veći rast u narednom periodu.

Kako naši gosti kažu, oni se svakodnevno suočavaju sa različitim izazovima, jer je posao preduzetnika neizvjestan i težak ali odustajanje nije opcija. Često je potrebno prilagoditi se ali i voditi računa da se ne izgubite u svemu tome: „Ne smijete dozvoliti da se poistovjetite sa vašim biznisom, morate sačuvati sopstveni identitet“ navodi Hasib, „svi smo mi mnogo više od programera i dizajnera i važno je sačuvati sopstvenu individualnost“.

Mladim preduzetnicima poručuju da je važno da se ne uklapaju u kalupe i da njeguju svoje različitosti. „Nemojte da radite sve što rade drugi oko vas, gradite lični brend i naći ćete put kako da izgradite svoju karijeru“, poručuje Pavićević.

Milutin, Sreten i Hasib vjeruju da samo radom i trudom možemo doći do rezultata i  uvijek nađu vremena da kroz različite aktivnosti pomognu mladim ljudima i doprinesu razvoju svoje zajednice, te učestvuju u različitim aktivnostima – od organizovanja konferencija, startap vikenda, pa do  besplatnih obuka i projekata.

Događaj je organizovan u okviru projekta 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

 

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...