Fuckup Night Niksic Vol. 5: Izađite iz svoje zone komfora

16.02.2022

Učesnici petog po redu Fuckup Nights Niksic događaja, sinoć su bili u prilici da razgovaraju sa dvije sjajne dame, žene preduzetnice. Ljubica Kostić Bukarica i Maša Elezović podijelile su sa nama priče o svojim poslovnim poduhvatima i brojnim izazovima sa kojima su se suočile.

Ljubica je fakultet završila devedesetih godina prošlog vijeka u Srbiji i dugo vremena nije uspjevala da pronađe posao u struci, pa je rano počela i da volonitra. Ljubav prema volonterizmu je sačuvala do danas. “Volontiranje vam pruža mogućnost da steknete nova znanja i vještine, nove mogućnosti i da radite na sebi”, navodi Ljubica.

Prvi posao je dobila u Crnoj Gori, gdje i danas živi i radi. U želji da se osamostali, 2008. godine, na pragu svjetske ekonomske krize, pokrenula je sopstvenu marketing agenciju. Danas je vlasnica je i izvršna direktorica marketinške agencije M.A.S. CODE DOO, sa preko 23 godine iskustva u marketingu i odnosima s javnošću.  Dobitnica je nagrade Cvet uspeha za regionalnu saradnju, Udruženja poslovnih žena Srbije. Preko deset godina se bavi mentoringom i edukacijom u oblasti marketinga i odnosa s javnošću. Radila je kao ekspertkinja za marketing, komunikaciju, edukaciju i mentoring na velikom broju EU projekata.

Iako je radila sa globalnim brendovima koji su posluju u Crnoj Gori, najviše je ponosna na kampanje od društvenog značaja na kojima je radila. “Najteže je promijeniti svijest ljudi”, navodi Ljubica, ali i ističe da iako su u pitanju dosta osjetljive teme kojima se bavila, ipak su joj bile najveći izazov i donijele najveće zadovoljstvo. Od 2009. godine postaje jedna od osnivačica i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, koja okuplja vlasnice biznisa i menadžerke. Ljubica smatra da ni danas žene nijesu dovoljno zastupljene u biznisu, iako je situacija bolja nego kada je Asocijacija počela sa radom.

Maša kaže da još uvijek nije doživjela ozbiljan profesionalni neuspjeh i da je do sada uspjevala da brojne obaveze koje ima uskladi i realizuje najbolje što može. Najčešče radi paraleno po tri ili četiri posla, a angažovana je na različitim projektima – od rada na predizbornoj kampanji jedne političke partije u Beogradu, pa do izrade digitalne regionalne društvene feminističke mreže. Kako navodi, interesovanja koja ima su brojna, ali posao joj oduzima većinu vremena zbog čega najviše trpi njen privatni život. Upravo u tome vidi svoj najveći problem, jer je nažalost na svojoj koži iskusila kako izgleda kada se izložiš prevelikom stresu i obavezama. Prije nekoliko godina imala je i burnout, kada je odlučila da je vrijeme za značajne promjene. Nakon radikalnog odmora, odlučila je da preuzima samo poslove koji su joj interesantni i važni i krenula je na psihoterapiju, kako bi uspjela da pronađe balans u životu. Kako kroz smijeh kaže, zadovoljna je napretkom koji je postigla, ali još uvijek se trudi da ne poklekne i ne preuzme na sebe opet više nego što može postići.

Naše gošće veliki dio svojih aktivnosti posvećuju borbi za bolji položaj žena u društvu. Ističu da je u biznisu jako važno da svi imamo iste polazne osnove, što u praksi često nije tako. Smatraju da su neophodne mnogo dublje promjene, kao bi se položaj žena u biznisu popravio.  “Svakako da postoje veliki pomaci u poslednjih nekoliko godina, žene preduzetnice su danas prepoznate kao posebna kategorija i postoje mehanizmi podrške – kao što su posebne finansijske linije, ali to nije dovoljno”, navodi Ljubica. Maša ističe da vjeruje da je danas najveći problem u tome što donosioci odluka ne mapiraju pravilno stvarne potrebe onih za koje donose mjere podrške, pa često izostane suština. I jedna i druga se trude da poprave svijet oko sebe – svjesne su da ako svi uradimo po malo, na kraju to može biti sasvim dovoljno da se promijeni svijest ljudi kad su u pitanju ljudska prava i položaj žena.

Veliki izazov kod pokretanja biznisa je percepcija sopstvene izdržljivosti”, smatra Maša i objašnjava da morate slijepo vjerovati u sebi i da se ne smijete plašiti neuspjeha. “Procijenite sebe i svoju energiju i vidite da li ste spremni da pokrenete biznis sami ili da se udružite sa nekim, ali nemojte odustajati.

Ljubica kaže da je njen posao neodvojiv od njene ličnosti i da uživa u tome da radi za sebe. Godinama se trudi da motiviše druge da izađu iz svoje zone komfora i da iskoriste svoj pun potencijal.

Kroz svoje iskustvo, Maša i Ljubica poručuju da je preduzetništvo lijepo i uzbudljivo ali da morate biti svjesni da će uvijek postojati prepreke, koje mogu prebroditi oni koji su uporni i koji prate svoje snove.

Događaj je organizovan u okviru projekta 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...