IBT: Pametna rješenja u službi savršenih uslova za život i rad

27.05.2020

Tempo koji diktira savremeno doba zahtjeva da čovjek većinu svog vremena provodi u zatvorenom prostoru. Iz tog razloga potrebno je da taj prostor bude na visokom nivou i da udovolji svim potrebama. Vođeni ovom idejom, ali i svime što savremeni svijet nameće kao neophnodno kako bi funkcionisali što bolje, kompanija Intelligent Building Technologies – IBT je svoj rad usmjerila ka stvaranju savršenih uslova za život, sa akcentom na zdravlju ljudi, energetskoj efikasnosti, ali i komforu. Oni sticanjem novih iskustava i usavršavanjem kadrova žele da ponude domaći proizvod crnogorskom i inostranom tržištu. O njihovom nastanku, planu razvoja, uslugama, ali i budućim planovima govorio je Mihailo Bulajić.

IBT kompanija je nastala sa idejom da u Crnoj Gori uvede i primijeni pametna rješenja u tehnologiji gradnje po svim međunarodnim standardima, prije svega oslanjajući se na kompaniju Siemens i na njihov department Building Technologies. Kao njihov partner, zajedno sa našom sestrinskom kompanijom iz Beograda, Smart Building Technologies iza koje je dugogodišnje iskustvo, započeli smo zajedničku misiju primjene modernih rješenja na velikom broju kapitalnih projekata u Crnoj Gori”, objasnio je Mihailo.

Cilj IBT-a je da kroz izgradnju objekata i izradu tehničke dokumentacije steknu dovoljno iskustva i znanja, čijom primjenom bi došli do autorizovanog rješenja u poslu kojim se bave, a zatim nastavili sa njegovim daljim razvojem.

Mihailo ističe da ono što izdvaja njihovu kompaniju na tržištu je pronalazak pravog rješenja uvijek: “Mislim da smo drugačiji jer smatramo da sve može da se uradi i jer uvijek uspijemo da nađemo pravo rješenje. Svaki posao koji preuzmemo trudimo se da ga radimo kao za sebe, za svoju kuću. To je po nama veoma važno.

Inspiraciju za pokretanje ove vrste biznisa i budući rad dobili su kroz obrazovanje. “Jednostavno, svi smo se školovali za ovu vrstu posla i to je bio logičan slijed događaja. Vrlo je dinamično, tako da nikad nije dosadno. Ipak, kroz ovaj posao vidimo da je fleksibilnost i primjena znanja iz drugih oblasti važna u svakom poslu”, objasnio je Mihailo.

Iako je Crna Gora teritorijalno mala, kako navodi Mihailo ona je veoma povezana sa svijetom i posjeduje tržište koje je mnogo veće nego što se čini na prvi pogled: “Potrebe u turizmu, energetici, proizvodnji, zdravstvu, nauci i drugim privrednim djelatnostima su zapravo naša prilika, jer nudimo modernizaciju i primjenu standarda u njihovoj infrastrukturi. U narednom periodu sve nas čekaju mnogi izazovi. Ukoliko bi došlo do slične krize kao 2009. godine siguran sam da će biti potreban veliki napor da se dođe do oporavka. Ukoliko bi došlo do pada standarda stanovništva, svi bi osjetili jake posljedice i pitanje je koliko bi taj oporavak trajao. Crna Gora će morati da uvede niz velikih, strateških promjena za dalji razvoj ekonomije i mi se tome moramo prilagoditi. Svakako ćemo se truditi da usavršavanjem dođemo do toga da što manje spoljnih faktora može uticati na naše poslovanje.

Usluge i proizvodi koje nude su: izvođenje elektroinstalacija slabe i jake struje i izrada tehničke dokumentacije, prije svega u oblasti automatizacije objekata, smart home sistema, bezbjednosti, zaštite od požara, kontrole pristupa, video nadzora i drugih sistema slabe i jake struje. Osim Siemens opreme, u njihovoj ponudi mogu se pronaći i Crestron smart home i multimedijalni sistemi, za različitu vrstu primjene – rezidencijalne i turističke objekte, kao i za institucije bilo koje vrste.

Nudimo i isporuku i ugradnju dizel električnih generatora, isporuku i ugradnju UPS uređaja, održavanje objekata, servisiranje složenih električnih sistema, analitika i konsalting u oblasti energetske efikasnosti”, kazao je Mihailo.

IBT tim sačinjen je od inžinjera i tehničara, a kako Mihailo ističe, svi podjednako doprinose uspješnim rezultatima: “U izradi tehničke dokumentacije učestvuju inženjeri elektronike, automatike i elektroenergetskih sistema: Marija Čubrović, Pava Todorović, Krsto Đjorđević, Tadija Danilović, Marko Vujović i ja.” Posebnu pažnju pridaju zdravlju i bezbjednosti svih zaposlenih. Svi su svakodnevno izloženi opasnostima na radu, ali ne smiju dozvoliti da neko od zaposlenih bude ugrožen na bilo koji način.

O saradnji sa IPC Tehnopolis su razmišljali duže vrijeme, jer je dio tima IBT-a upravo iz Nikšića, ali su i smatrali da umnogome mogu naći zajednički jezik i učestvovati u zajedničkim projektima.

Kada su mi detaljnije objasnili koncept Biznis inkubatora, nije bilo dileme, konkurisali smo i sad smo tu. Očekujemo da ćemo na kraju inkubacije biti bolji nego sada na početku. Nadamo se da ćemo u ovom periodu, uz pomoć Tehnopolisa uspjeti da razvijemo neku od svojih ideja u gotov proizvod. U svakom slučaju, siguran sam u saradnju sa IPC Tehnopolis i nakon inkubacije”, objasnio je Mihailo.

Situacija sa Covid 19 je uticala na njihov posao, jer je kako objašnjava sve jednostavno stalo i svi se trude da u nesigurnim vremenima ne rasipaju svoje resurse, pa im je samim tim kao i svima posao umnogome opao.

I pored navedenog trenutno radimo na par velikih projekata, tako da ćemo se time baviti u narednom periodu i svakako ćemo pokušavati da implementiramo svoja rješenja na tim projektima”, zaključio je Mihailo.

ibt.co.me

Facebook

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...