Implementacija novih aktivnosti u okviru projekta VIRAL

08.05.2020

Uprkos trenutnim okolnostima kada je većina aktivnosti stala, projektni partneri u okviru projekta „Vitalising ICT Relevance in agricultural learning – VIRAL”, koji se finansira u okviru Erasmus+ programa izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, nastavili su da kroz aktivnosti doprinose jačanju saradnje fakulteta i poslovnog sektora kroz upotrebu ICT rješenja u agrarnim zajednicama u zemljama Zapadnog Balkana.

Projektni partneri trenutno rade na implementaciji aktivnosti u okviru prvog radnog paketa kroz koje se sprovodi istraživanje među poljoprivrednim proizvođačima s ciljem analize stepena korištenja ICT rješenja u procesu poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali i zemljama članicama Evropske Unije – Nizozemskoj, Rumuniji i Sloveniji. Rezultati istraživanja će ukazati na neophodnost upotrebe ICT rješenja u proizvodnom procesu kako bi se taj proces unaprijedio i učinio efikasnijim, a proizvođačima olakšalo usvajanje znanja i vještina koje im mogu pomoći u daljem profesionalnom angažmanu. Istraživanje je moguće pronaći na linku, a analizom pristiglih odgovora kreiraće se temelji za nastavak rada na implementaciji projekta.

Vodeći partner na projektu je Univerzitet u Banjoj Luci, dok su osim Tehnopolisa partneri na projektu Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište Mostar, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Mostar i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...