Implementacija projekta iNnovaNet započeta online kick off konferencijom

27.11.2020

Zenička razvojna agencija ZEDA u saradnji sa projektnim partnerima, Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis, IPNG-Industrijskim parkom iz Nove Gradiške i Gradom Gradiška, organizovala je kick-off konferenciju projekta iNnovaNet – Innovative technologies for stronger businesses and improved business environment (Inovativne tehnologije za snažnije kompanije i unaprijeđeno poslovno okruženje).

Na samom početku predstavljen je projekat, njegovi ciljevi i očekivani rezultati. Ovaj projekat temelji se na principima prenošenja znanja i iskustava partnera u inovativnim tehnologijama i unapređenju infrastrukture kako bi odgovorila rastućim potrebama privrede i industrije.

„Kroz projekat radiće se na poboljšanju poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, a kroz projektne aktivnosti će se omogućiti otvaranje novih centara za obuke i obrazovanje, kako bi se omogućilo sticanje novih znanja i kompetencija za preduzetnike, nezaposlene i studente. Jedan od ciljeva projekta je poboljšanje rada svih organizacija za podršku poslovanju uključenih u projekat kroz jačanje kompetencije osoblja, sticanje novih znanja i veština i stvaranje mreže centara, koja će omogućiti da nove organizacije za podršku poslovanju i obrazovne institucije postanu članovi, razmjenjuju znanje i iskustva u različitim oblastima kako bi se stvorili bolji uslovi za ekonomski razvoj u programskoj oblasti“, rekla je Aida Pašalić-Uzunović, projekt menadžer Zeničke razvojne agencije ZEDA.

„Poseban potencijal ovog projekta jesu centri za obuke. Naime, proizvod koji dobijamo od naših zaposlenih nije uvijek ono što je nama potrebno. Zbog toga su za nas jako važni centri za obuke koji će omogućiti teorijski i praktični dio nastave, a koji nedostaju u našim obrazovnim institucijama“, kazala Senaida Turkić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica.

Kroz navedeni projekat Industrijski park Nova Gradiška namjerava poboljšati svoje proizvode ali i edukativne i tehnološke kapacitete. „Mi ćemo naš centar za obuku dodatno unaprijediti mašinom koja će našim korisnicima omogućiti stvaranje nekih novih i dodatnih vrijednosti. Cilj nam je i da pružimo poslovnu podršku, nabavljanjem opreme za naše male i srednje preduzetnike, koji će osim edukacija imati na raspolaganju i mogućnost rada na mašinama“, rekao je Ivan Galić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška.

„Kroz projekat iNovaNet ćemo nadograditi i unaprijediti postojeće usluge, ali i nabaviti dodatnu opremu za Laboratoriju za industrijski dizajn što će nas učiniti dostupnima na tržištu i omogućiti da pružamo podršku našoj zajednici potpuno besplatno ili po povlašćenim uslovima“, kazao je Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis. On je istakao da projekat ima poseban značaj zbog daljeg povezivanja sa mladim ljudima i usavršavanja njihovih STEM vještina, zbog čega je odlučeno da se u dvije srednje škole u Crnoj Gori opreme kabineti za robotiku i mehatroniku. Ujedno će uslijediti i obuke za profesore kako bi se obezbijedilo da se stečena znanje i vještine prenose na sljedeće generacije.

Predstavnici Grada Gradiška Bojana Bjelovuk i Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška, kazali su da će nabavka opreme kroz projekat omogućiti napredak srednjeg obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada u metalno-prerađivačkoj industriji.

Na samom kraju najavljeno je da će se u narednom periodu raditi na uspostavljanju online platforme, kreiranju javnog poziva za rekonstrukciju zgrade agencije ZEDA ali i nabavku opreme kako bi se sve najavljene aktivnosti mogle realizovati.

Projekat iNnovaNet sufinansira Evropska unija kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Vodeći partner na projektu je Zenička razvojna agencija ZEDA, dok su projektni partneri: IPC Tehnopolis, Industrijski park Nova Gradiška za razvoj i ulaganje i Opština Gradiška.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...