IPC Tehnopolis organizovao intenzivni trening za upotrebu CNC mašina

26.03.2024

U periodu od 18. do 22. marta tekuće godine, IPC Tehnopolis je uspješno organizovao petodnevni trening trenera za upotrebu CNC mašina i tako napravio značajan korak u obuci nastavnog osoblja srednjih stručnih škola iz Crne Gore i Srbije.

Ovaj intenzivni program dizajniran je s ciljem pružanja dubokog razumijevanja rada s CNC mašinama, s fokusom na tri ključna uređaja: CNC ruter, CNC glodalicu, CNC strug.

Program je obuhvatio upoznavanja sa osnovama CNC tehnologija i primjenama u industriji, mjerama opreza i zaštitom pri upravljanju CNC mašinama, kao i sa procesima pripreme i puštanja u rad. Glavni cij treninga bio je osposobiti učesnike da samostalno upravljaju CNC mašinama.

Na treningu je aktivno učestvovalo 12 profesora iz srednjih stručnih škola iz Crne Gore i Srbije, koji su stekli nova znanja i vještine neophodne za upravljanje ovim mašinama, koje će prenijeti učenicima.

Ono što nas čini posebno ponosnim je činjenica da su trening kreirali i sproveli zaposleni Laboratorije za industrijski dizajn IPC Tehnopolis – TechLab.

CNC (Computer Numerical Control) mašine su ključna tehnologija u industriji koja omogućava preciznu i efikasnu proizvodnju različitih djelova. Njihova upotreba u nastavi srednjih stručnih škola ima niz prednosti, ali zahtjeva i stručnu obuku nastavnog osoblja kako bi se iskoristile sve mogućnosti ove tehnologije.

Zahvaljujući ovakvim inicijativama, obuka nastavnog osoblja postaje sve prilagođenija savremenim tehnološkim trendovima, otvarajući nove perspektive učenicima i pružajući im neophodne vještine za buduće profesionalne izazove.

Aktivnost je organizovana u okviru projekta Beyond – „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruzenja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore“,  koji se realizuje kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija. Pored IPC Tehnopolis, partneri na projektu su Unija poslodavaca Crne Gore i Regionalna razvojna agencija sa Zlatibora.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...