IPC Tehnopolis: Posjeta partnerskim institucijama u regionu sa ciljem razvoja zajedničkog inovacionog tržišta

21.07.2017

Predstavnici IPC Tehnopolis, izvršni direktor Ratko Bataković, menadžerka biznis inkubatora Jelena Đedović, menadžerka finansija Vanja Zorić Šundić, program menadžer Đorđije Brkuljan i projekt menadžer Aleksandar Janičić boravili su u četvorodnevnoj posjeti naučno-tehnološkim parkovima u regionu.

Tokom ovog studijskog putovanja, predstavnici Tehnopolisa obišli su Naučno tehnološki park Čačak, Centar za transfer tehnologije Beograd, Naučno tehnološki park Beograd, zatim Razvojnu agenciju  i Biocentar u Zagrebu, kao i biznis centar Networks u Sarajevu.

Tokom prvog dana putovanja, 17. jula, upriličena je posjeta Naučno tehnološkom parku u Čačku, gdje je bilo riječi o mogućnostima saradnje na regionalnim i međunarodnim projektima, kao i razmjeni iskustava, predavača i konsultanata u narednom periodu. Najavljeno je i potpisivanje memoranduma o saradnji, čiju će pripremu realizovati IPC Tehnopolis.

Osim predstavnika Tehnopolisa, sastanku su prisustvovali: Sretko Popadić, direktor NTP Čačak, te članovi Skupštine ove institucije, Radisav Marjanović, dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr Vladeta Stevović, direktor TGK Dragan Gojković, kao i predsjednik Skupštine NTP Čačak, Radovan Jovanović .

Istog dana predstavnici Tehnopolisa su posjetili i Centar za transfer tehnologije u Beogradu, sa kojim je Tehnopolis partner na CrowdStream projektu u okviru Danube Transnational programa. Na sastanku je potpisan Protokol o dugoročnoj stručnoj, naučnoj i poslovnoj saradnji sa Univerzitetom u Beogradu.

Protokol su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Bumbaširević i izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, a potpisivanju su prisustvovali direktor Centra za transfer tehnologije, dr Nedeljko Milosavljević, kao i zaposleni iz ove dvije institucije.

U utorak, 18.07., organizovana je posjeta beogradskom Naučno tehnološkom parku. Fokus ove posjete bio je na razmjeni znanja i iskustava, kao i na potencijalima saradnje na budućim projektima. NTP Beograd su predstavili pomoćnik direktora, Radiša Vićević i Jelena Petrović, koordinator za poslovnu saradnju sa tehnološko-razvojnim kompanijama.

Istog dana je upriličen obilazak Razvojne agencije u Zagrebu sa kojom je Tehnopolis takođe partner na CrowdStream projektu. Ovu instituciju su predstavili Ivana Čuljak, voditeljka projekta Tehnološki park Zagreb i Marko Helfrih, pomoćnik direktora Razvojne agencije Zagreb. Tokom obilaska ovog objekta, predstavnici Tehnopolisa su imali priliku da se bolje upoznaju sa sadržajima i uslugama koje ova institucija nudi, kao i aktivnostima koje su do sada implementirali.

U srijedu, 19.07., realizovana je  posjeta Biocentru u Zagrebu, te njihovim laboratorijama i ostalim sadržajima. Osim toga, razmijenjena su iskustva o aktivnostima koje su do sada sprovedene, sa posebnim fokusom na biotehničkoj laboratoriji kakvu IPC Tehnopolis razvija u svom objektu. Sastanku su prisustvovali dr Sanja Šale, direktorica za istraživanje i transfer tehnologije i članica uprave, kao i mr Jeremija Hranjec, viši administrator.

Studijsko putovanje je zaključeno posjetom sarajevskom biznis centru Networks, gdje su osim predstavnika Tehnopolisa sastanku prisustvovali Naida Vikalo, start up i projekt koordinator i Belma Kučukalić, asistent Sarajevo Unlimited festivala. Ova posjeta označila je početak zvanične saradnje ova dva centra i najavila učešće Tehnopolisa i crnogorskih start up-ova na Sarajevo Unlimited regionalnom forumu inovacija.

Tokom ove četvorodnevne posjete, predstavnici Tehnopolisa razmijenili su kontakte sa start up-ovima u svim tehnološkim parkovima koje su posjetili, budući da su njihova iskustva od izuzetnog značaja za razvoj jednog biznis inkubatora. Ovo  studijsko putovanje je organizovano sa ciljem povezivanja sa postojećim i upoznavanja sa potencijalnim partnerima, kao i uspješne razmjene iskustva i primjera dobre prakse, te razmatranja mogućnosti buduće saradnje. Ovo studijsko putovanje organizovano je uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...