IPC Tehnopolis proširio mrežu partnera – dogovorena konkretna partnerstva u Grčkoj

13.02.2019

Predstavnici IPC Tehnopolis nalaze se na petodnevnom studijskom putovanju, uz pomoć i podršku Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, tokom kojeg su imali priliku da dogovore konkretna partnerstva i ugovore aktivnosti sa sličnim organizacijama u zemaljama jugoistočne Evrope.

Tokom studijske posjete tim IPC Tehnopolis je dogovorio konkretnu saradnju i razvio nova partnerstva na projektima kroz pozive Interreg Mediteran, Interreg Adrion, Erasmus, Horizon 2020, EBRD i Cosme. Osim toga, ostvaren je značajan kontakt sa ekspertima Evropske komisije koji će u narednom periodu pružiti značajnu ekspertsku podršku u daljem razvoju Tehnopolisa.

 

Kada je riječ o daljoj strateškoj saradnji sa ključnim institucijama Grčke iz oblasti razvoja biznisa i inovacija, dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Privrednom i industrijskom komorom Atine koja pored velikog broja članova ima i dobro razvijenu mrežu biznis anđela. U sklopu Privredne i industrijske komore se nalazi i njihov biznis inkubator – “THEA“. Tokom sastanka sa komorom predstavljena je i struktura stanara kao i njihov rad, a razgovarano je i o mogućnosti organizacije zajedničkih događaja, prisustvu na značajnim događajima koje organizuju ova dva centra, kao i  zajedničkom nastupu na velikim svjetskim događajima.

Konkretna saradnja je ostvarena sa Tehnološkim parkom iz Patre, gdje je dogovoreno da se zajednički aplicira na pozivima za sredstva EU, te da će se zajednički raditi na transferu znanja pogotovo u oblasti transfera tehnologije. Saradnja na ovom polju je dogovorena i sa Tehnološkim parkom Lefkippos koji se nalazi u sklopu Nacionalnog centra za naučna istraživanja “Demokritos”, koji je najveći multudisciplinarni centar za istraživanja u Grčkoj. Rad tehnološkog parka i centra, je prezentovao dr George Strogylopoulos, jedan od vodećih eksperata Evropske komisije na polju tehnologije i inovacija.

Boravak u Solunu je obilježio sastanke sa Tehnološkim parkom iz Soluna gdje je predstavnicima IPC Tehnopolis prezentovan projekat Aleksandrijske inovacijske zone u Solunu. U pitanju je projekat koji je pokrenula grčka vlada u saradnji sa izraelskim start-up centrom i jakim kompanijama iz SAD i relevantnim centrima sa teritorije Balkana. Takođe, na ovom sastanku je dogovoreno da i IPC Tehnopolis bude dio inicijative za uspostavljanje mreže tehnoloških parkova jugoistočne Evrope čiji je cilj kako povezivanje i razmjena iskustava tako i zajednički napor ka direktnom finansiranju inicijative od strane Evropske komisije. Posjeta Grčkoj je zaključena sastankom sa menadžmentom pomenute Aleksandrijske inovacijske zone sa kojom je dogovoreno partnerstvo na budućum pozivima za projekte kao i gostovanje na događajima dvije organizacije.

Tim IPC Tehnopolis obišao je sljedeće naučne parkove u Grčkoj: Patras Science Park gdje ih je primio profesor Vassilis Anastassopoulos, direktor ovog naučnog parka; The Athines Startup Business Incubator sa doktorom Harisom Lambropoulos, Lefkippos Tech Park, Thessaloniki Technology Park gdje ih je ugostila gospođa Georgia Aifadopoulou, direktorica upravljanja ovim parkom i direktorica centra za istraživanja i Alexander Innovation Zone S.A. zajedno sa doktorom Kyriakos Loufakis, generalnim direktorom ovog centra. Sastancima su prisustvovali i timovi ovih centara.

Predstavnici Tehnopolisa na ovom studijskom putovanju su: izvršni direktor Ratko Bataković, pomoćnica direktora i finansijska menadžerka Vanja Zorić Šundić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva Aleksandar Janičić, menadžerka biznis inkubatora Jelena Đedović, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva Đorđije Brkuljan i asistentkinja na projektnim aktivnostima Miljana Peković.

Tokom boravka u Atini, imali su zadovoljstvo da im se u obilasku pridruži njena ekselencija Ana Vukadinović, ambasadorka Crne Gore u Grčkoj kao i gospođa Iva Dabović, prva sekretarka ambasade, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na pruženoj pomoći u organizovanju sastanaka.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...