IPC Tehnopolis učestvovao na prvom Sajmu evropskih projekata

01.06.2021

IPC Tehnopolis je učestvovao na prvom Sajmu evropskih projekata organizovanom od strane Privredne komore Crne Gore i Kancelarije za evropske integracije.

Manifestaciju održanu 30. maja, kod Dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici, otvorili su predsjednik Privredne komore – Vlastimir Golubović, glavna pregovaračica sa EU i nacionalna IPA koordinatorka – Zorka Kordić i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori – Cristina Oana Popa.

 

Tom prilikom poručeno je da Sajam predstavlja odličnu priliku da se ukaže na značaj daljeg ubrzanog evropskog puta naše države i benefite koji su na raspolaganju tokom procesa pregovora.

Prema riječima gđe Kordić, programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju mogućnost zemljama u procesu pristupanja da međusobno razmjenjuju iskustva i znanja, i da u saradnji s državama članicama usvajaju evropske standarde u različitim oblastima, a apostrofiralal je i da se značajna sredstva za Crnu Goru opredjeljuju kroz programe Cosme i Horizont Evropa.

Brojni posjetioci su bili u prilici da se upoznaju sa 17 projekata koje trenutno implementira IPC Tehnopolis, a koji su finansirani od strane nacionalnih i međunarodnih donatora i to:

  • Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora – 2CODE, CROWN, GreenCBC, iNnovaNET;
  • Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora – BRE, BioTourS, AWeS0Me, SkEye;
  • Dunavski transnacionalni program – DanubePeerChains, CSSC Lab;
  • Interreg Mediteranski program transnacinalne saradnje – BLUE BIO MED;
  • Interreg V-B Jadransko-jonski transnacionalni program (ADRION) – BLUEAIR;
  • Erasmus + program – VIRAL, BlueWBC;
  • Ministarstvo nauke Crne Gore – UHURA;
  • Regionalna kancelarija za saradnju sa mladima RYCO, Goupe SOS Pulse, Franco-German Youth office, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN) i Institut Francais – RISE;
  • GIZ – Balkan Hubs.

Pored njih, posjetioci su se upoznali i sa projekatima koje implementiraju Komora i Kancelarija za evropske integracije, te aktivnostima Ministarstva ekonomskog razvoja, Investiciono razvojnog fonda, Naučno tehnološkog parka, a sajmu su prisustvovali i predstavnici kompanija sa iskustvom u implementaciji projekata –  Luka Bar, Luka Kotor, Aerodromi Crne Gore i Lipska pećina. Tokom sajma su predstavljene i prilike za učešće u projektima finansiranim iz EU fondova, ali i drugim nacionalnim programima finansiranja.

Sajam evropskih projekata izazvao je veliko interesovanje, pa su štandove institucija i kompanija obišli brojni posjetioci, među kojima su bili predstavnici privredne zajednice, državne uprave, diplomatskog kora, NVO sektora i drugi.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...