Izvještaj sa okruglog stola „Arhitektonske barijere- zapošljavanje lica sa invaliditetom“

31.03.2017

Danas je u Multimedijalnoj sali Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis održan okrugli sto na temu „Arhitektonske barijere- zapošljavanje lica sa invaliditetom“.

U uvodnom izlaganju Jelena Raičević, predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, predstavila je zakonske okvire i šta oni predviđaju. Ona je govorila o samom procesu građenja pristupačnosti, upotrebnim dozvolama za objekte koji moraju biti prilagođeni osobama sa invaliditetom, kao i kaznenim odredbama ukoliko se pravilnik ne ispoštuje.

Nakon Raičević, riječ je uzeo Nebojša Adžić, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine. On je predstavio projekat „Analiza pristupačnosti javnih objekata u Nikšiću“.

Treći govornik, Milenko Vojičić iz Udruženja Plegije Nikšić, govorio je o pojmu i definiciji invaliditeta, pristupačnosti sa aspekta ljudskih prava i šta se to podrazumijeva pod razumnim adaptacijama, kao i svim problemima sa kojima se ova grupa susreće.

Od 30 prisutnih, učešće u diskusiji uzeli su: Karolina Pajović, defektolog oligofrenolog u OŠ „Olga Golović“, Slavojka Marojević iz JU Nikšićko pozorište, Velizar Obradović iz OSNK, Blečić Dragan iz UMHNK, koji su predstavnicima lokalnih i državnih organa uputili niz pitanja koja se odnose na buduće planove i korake koje će Opština, odnosno država preduzeti u daljem rješavanju širokog spektra problema sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...