Javni poziv za deset crnogorskih inovativnih kompanija – studijska posjeta Bariju

08.11.2021

IPC Tehnopolis poziva inovativne kompanije iz Crne Gore da se prijave za studijsku posjetu „Ukus Evrope“ koja će se održati u Bariju (Italija) u periodu od 15. do 17. decembra 2021. godine.

Ko može da se prijavi?

Tražimo predstavnike deset inovativnih kompanija iz Crne Gore, koje su zainteresovane za temu urbane vazduhoplovne mobilnosti, u smislu inovativnog pristupa gradskom, prigradskom i međugradskom transportu ljudi i roba. U tom kontekstu, prijave mogu podnijeti zainteresovani za razvoj tehnologija u sledećim oblastima:

 • vještačka inteligencija;
 • obrada podataka;
 • pametni i održivi saobraćaj;

U posebnom fokusu su oblasti:

 • automatski letovi i bespilotne letjelice;
 • nadzor nad transportom;
 • razvoj infrastrukture za urbanu vazduhoplovnu mobilnost (vertiport-ovi, dron port-ovi);
 • precizna poljoprivreda;
 • nadzor nad izgradnjom velikih objekata i infrastrukturnih projekata;
 • obezbjeđenje velikih objekata.

Cilj studijske posjete je razmjena znanja i iskustava inovativnih kompanija iz Italije i Crne Gore, kroz učešće na B2B sastancima, upoznavanje sa trendovima razvoja,  inovacijama i kapacitetima prekograničnog vazduhoplovnog sistema,  razgovor sa vodećim stručnjacima u ovoj oblasti,  u cilju unapređenja sopstvenih kapaciteta i ostvarivanje moguće prekogranične saradnje.

Šta je sve obezbijeđeno?

U okviru studijske posjete, IPC Tehnopolis pokriva troškove učesnika koji se odnose na:

 • Učešće u programu – prezentacije, posjeta Tehnološkom vazduhoplovnom distriktu DTA, umrežavanje sa inovativnom kompanijama iz Italije (B2B sastanci).
 • Avio prevoz na relaciji Podgorica – Bari – Podgorica
 • Lokalni transfer u Bariju
 • Smještaj na bazi noćenja sa doručkom

Prijave slati na mail: [email protected] do 14. novembra 2021.

Napomena: Posjeta će biti organizovana u skladu sa Covid-19 mjerama koje se odnose na putovanje iz Crne Gore u Italiju, što može rezultirati izmjenom termina posjete, kao i dodatnim troškovima na teret učesnika u smislu PCR/BAT testiranja.

Posjetu organizujemo se u okviru projekta Jačanje ključne svemirske tehnologije za pametne sisteme za nadzor transporta – SkEye koji kofinansira Evropska unija kroz Interreg IPA CBC program Italija – Albanija – Crna Gora.

Povezani članci

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Otpočela faza Ideacije RISE projekta

Juče održanim MeetUp-om na temu potencijala za razvoj društvenog preduzetništva započela je faza Ideacije RISE (Regionalni inkubator za društveno preduzetništvo) projekta. Ovaj događaj je po prvi put okupio četvtu generaciju RISE timova, u cilju dodatne motivacije za...