Jedanaesta sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore održana u Tehnopolisu

18.10.2018

Jedanaesta sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore održana je danas u Tehnopolisu. Uvodnu sjednicu otvorio je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, a predsjedavali su Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, i Jelena Drenjanin, članica Opštinskog vijeća Huddingea.

Uz redovni osvrt na najnovija zbivanja u odnosima EU i Crne Gore, ključne teme sastanka bile su Upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou i Zaštita prirodne i kulturne baštine.

Pored predsjednika Opštine Nikšić i ko-predsjedavajućih, u okviru uvodne sjednice govorili su i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, i član Komiteta regiona i izvjestilac o Paketu proširenja EU Franco Iacop (IT/PES).

,,Nikšić je strateški veoma dobro pozicioniran u Crnoj Gori i predstavlja sponu juga i sjevera. Brojni prirodni resursi i potencijali, kulturno-istorijsko nasljeđe, razvijena metalurška i prehrambena industrija, naš grad čine veoma interesantnim za razvoj turizma, razne investicije i ugodan život. Sve to našu opštinu i državu preporučuje i svrstava u evropsku porodicu naroda”, poručio je Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić.

Prema riječima glavnog pregovarača Crne Gore sa EU, Aleksandra Drljevića, pregovarački proces je jedinstvena prilika za razvoj lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta, što će osigurati da se crnogorske opštine pozicioniraju kao snažan partner i Vladi i Evropskoj uniji.

Dodao je da je snaženje kapaciteta posebno važno za povlačenje sredstava iz evropskih fondova i pripremu i realizaciju važnih projekata, kao i da su dosadašnji rezultati u korišćenju IPA fondova pokazali da su pojedine lokalne samouprave veoma ozbiljno i zrelo pristupile tom pitanju.

„U prethodnom periodu lokalne samouprave su sprovele ukupno 65 projekata u okviru programa prekogranične i transnacionalne saradnje, vrijednosti za crnogorske partnere oko 11 miliona eura. Zahvaljujući ovim projektima, institucije i organizacije iz pograničnih područja su učestvovale u zajedničkim aktivnostima u oblasti poljoprivrede, turizma, ekonomije, istorijskog i kulturnog nasljeđa, socijalne inkluzije, kao i brojnim drugim aktivnostima koje su unaprijedile kvalitet života građana“, podsjetio je glavni pregovarač.

Učesnicima sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora obratili su se i Svetlana Vuković, direktorica Uprave za kadrove, dr Gordana Marčetić, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Lazar Mijanović, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Nikšić, zatim Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Roby Biwer (LU/PES), član Opštinske skupštine Bettembourga (Luksemburg), prvi potpredsjednik Komisije za zaštitu životne sredine, klimatske promjene i energetiku (ENVE) Komiteta regiona, Aleksandar Dajković, Generalni direktor Direktorata za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture, Tanja Hristova (BG/EPP), gradonačelnica Opštine Gabrovo (Bugarska), članica i izvjestilac u Komisiji Komiteta regiona za socijalnu politiku, obrazovanje, zapošljavanje, istraživanje i kulturu (SEDEC), i Vesna Marjanović, članica asocijacije “EuropaNostra Serbia”.

Učesnici sastanka razgovarali su, tokom dvije tematske sesije, o upravljanju ljudskim resursima na lokalnom nivou i značaju zaštite prirodne i kulturne baštine.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...