Kamp za mlade preduzetnike – Drugi dan

21.07.2018

Drugi dan Kampa za mlade preduzetnike na Vučju protekao je u prijatnoj i radnoj atmosferi. Polaznici kampa danas su imali priliku da nauče više o pisanju i izradi biznis planova, kao i o načinu funkcionisanja startapova i neophodnim vještinama da bi bili uspješni u tom poslu.

Teme kao što su osno­ve bi­znis pla­na, valorizacija pred­u­zet­nič­kih ide­ja na tržištu, ana­li­za asor­ti­ma­na, ana­li­za tr­žišta, mar­ke­tin­g i me­nadž­ment ana­li­ze učesnicima je približila Vanja Zorić Šundić, pomoćnica direktora IPC Tehnopolis. Tokom višečasovne radionice, oni su bili u prilici da postepeno prođu kroz faze pripreme za izradu biznis plana, pisanje radne verzije i finalizaciju istog.

Nakon radionice o pripremi za razvoj biznis ideje, uslijedilo je predavanje Dražena Žujovića, jednog od osnivača prvog crnogorskog startapa – Tour Via Me. Žujović je govorio o funkcionisanju startap zajednice u Crnoj Gori kroz svoje iskustvo, koji sistemi podrške u našoj zemlji postoje, kako doći do mentora, kao i šta je Crnoj Gori potrebno kako bi unaprijedila ambijent za osnivanje i razvoj startapova. Žujović je autor priručnika “Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore”, koji sadrži informacije o započinjanju startapa, a učesnici su bili u prilici da čuju zašto se u Crnoj Gori treba baviti biznisom u formi startapa, šta je potrebno da bi u tome bili uspješni i po čemu se startapovi razlikuju od običnih biznisa.

Po završetku radionice, na Kampu za mlade preduzetnike prezentovan je Kliker Centar za kreativno razmišljanje iz Beograda, nakon čega su Ratko Bataković, izvršni direktor Tehnopolisa i Miomir Popeskov, osnivač Kliker Centra potpisali ugovor o ekskluzivnom partnerstvu između ove dvije organizacije. Tehnopolis danas postaje ekskluzivan partner za teritoriju Crne Gore koji će nuditi  inovativan i interaktivan način učenja osnova kompjuterskog programiranja i robotike djeci uzrasta od 5 do 18 godina, po metodama nastalim na najprestižnijem Američkom tehnološkom institutu. Ova metoda stimuliše kreativnost, maštu, interesovanje za rješavanje problema i osnovne principe programiranja. Tehnopolis će ubrzo krenuti sa promo kampanjom kako bi upoznali najmlađe i njihove roditelje o sadržaju koji ćebiti u ponudi od ove jeseni.

Na kraju dana, budući mladi preduzetnici slušali su primjere dobre prakse kroz priče uspješnih crnogorskih preduzetnika – Mirka Kotlaje iz Pljevalja i Radivoja Raša Miljanića iz Nikšića. 

Kao izuzetno važnu karakteristiku svakog uspješnog biznisa, Kotlaja je naveo društvenu odgovornost, zbog čega on veliku pažnju posvećuje razvoju svoje opštine Pljevlja.

“Ako na svom poslu nijeste zadovoljni u kreativnom smislu, niko vas ne može dovoljno platiti. Osim toga, zadovoljstvo da stvarate novu vrijednost je veće od toga što ćete žrtvovati sebe”, poručio je Kotlaja.

Rašo Miljanić, s druge strane, ističe posvećenost kao ključni element koji je i njemu pomogao da kao prozvođač kozjeg sira Lider osvoji brojne nagrade na sajmovima u Novom Sadu, Zagrebu i Sarajevu. Oni su mladim preduzetnicima poručili da moraju vjerovati u nešto u šta niko ne vjeruje i kada vam svi kažu da nećete uspjeti, baš tada morate nastaviti.

Sjutra učesnike očekuje prezentacija aktivnosti biznis inkubatora i coworking prostora IPC Tehnopolis, nakon čega će biti upriličena prezentacija njihovih mini biznis planova i evaluacija programa.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...

Spremite se za jesen u znaku digitalnih nomada i rada na daljinu Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition   CBCC se vraća po četvrti put - predstavljamo Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati u...