KC PUNKT: Izložba „Montenegro et ses environs” – prve fotografije Nikšića

30.03.2018

Kulturni Centar PUNKT u ponedjeljak, 2. aprila organizuje izložbu „Montenegro et ses environs – Crna Gora i njeno okruženje/prve fotografije Nikšića” u centralnom holu Tehnopolisa sa početkom u 19 časova. Izložba podrazumijeva predstavljanje prvih ikad napravljenih fotografija našeg grada i drugih mjesta u Crnoj Gori koje su nastale krajem XIX vijeka.

Ove fotografije su dio albuma koji se čuva u Biblioteci rijetkih knjiga u Istanbulu. U oktobru 2016. godine fotografije je otkupio Sait Šabotić za potrebe projekta „Osmanski (turski) izvori za istoriju Crne Gore“, koji se realizuje među aktuelnim projektima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Pomenute fotografije predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo istorijskog, urbanističkog i kulturnog razvoja našeg grada, kao i ostatka Crne Gore, uz davanje novog i šireg smisla karakteru Nikšića.

Izložba se organizuje u okviru “Nikšićke kulturne scene 2018”, uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...