Kineska delegacija u posjeti Tehnopolisu – U toku pokretanje projekta sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori

15.10.2018

U Tehnopolisu je danas održan sastanak sa predstavnicima kineske delegacije povodom pokretanja projekta sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori. Izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković je u novembru prošle godine na VI Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, u okviru takozvanog Mehanizma saradnje 16+1, potpisao Memorandum o razumijevanju sa kineskom kompanijom China Baoding Rui Fu De Investment, sa ciljem realizacije pomenutog projekta.

Današnji sastanak predstavlja prvi korak saradnje u realizaciji potpisanog sporazuma. Kinesku delegaciju, u sastavu Zhang Yali, direktorice Kina Medike, Lyu Quing, zamjenice direktora Kina Medike, te investitorskog tima iz Pekinga – Zhao Xufeng, Bi Chengcheng i Lu Zhiguo, ugostili su predstavnici Tehnopolisa: Ratko Bataković, izvršni direktor, Jelena Đedović, menadžerka biznis inkubatora, Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, kao i potpredsjednik Opštine Nikšić – Marko Radojević.

Menadžerka biznis inkubatora Jelena Đedović na sastanku je prezentovala misiju i ciljeve Tehnopolisa, sa posebnim akcentom na aktivnostima koje su do sada sprovedene. Kada je riječ o projektima, istakla je rad na jačanju startap zajednice kao fokus Tehnopolisa, te da je u toku implementacija pet EU projekata koji imaju za cilj razvoj preduzetničkog i startap ekosistema, kako u Nikšiću, tako i u cijeloj Crnoj Gori.

Investicione potencijale opštine Nikšić, kao i podsticaje koje Opština pruža stranim investitorima predstavio je Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva. Poseban fokus je stavljen na mogućnost investiranja u dio projekta Doma Revolucije kao jednog od planiranih razvojnih projekata Tehnopolisa.

Članovi delegacije su naveli da su izuzetno zainteresovani za investiranje u Nikšić i Crnu Goru, te da trenutno preduzimaju konkretne korake kada je u pitanju sadnja i prerada kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori. Za narednu sedmicu planirano je pokretanje postupka registracije kompanije Plantus Agriculture LLC u Nikšiću, koja će biti direktni investitor na projektu. U ovom procesu će im od velikog značaja biti infrastrukturna podrška Tehnopolisa, budući da je planirano da firma bude registrovana u našim prostorijama, kao i pravna i konsultantska pomoć pri registraciji iste.

Iako im je trenutno u fokusu poljoprivredni sektor, kao mogućnosti potencijalne saradnje i investicija članovi delegacije su istakli i oblasti energetike, obrazovanja i finansija.

Potpredsjednik Opštine Nikšić, Marko Radojević, istakao je da će Opština pružiti punu podršku pri realizaciji ovog izuzetno važnog projekta.

Izvršni direktor Tehnopolisa izrazio je veliko zadovoljstvo zbog konkretizacije sporazuma o saradnji, te naveo da će Tehnopolis biti na raspolaganju partnerima prilikom uspostavljanja firme i sprovođenja cjelokupnog projekta. S obzirom na to da je gospodin Zhao Xufeng u saradnji sa Komisijom za hartije od vrijednosti, u narednom periodu planirano je registrovanje berze u Crnoj Gori, te predloženo da i ona bude registrovana u prostorijama Tehnopolisa. Definisane su i brojne druge mogućnosti saradnje kroz biohemijsku laboratoriju, investiranje u startapove, povezivanje sa privrednim sektorom itd.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...