Konferencija EU-Srbija 2018 – Mala i srednja preduzeća šansa za veću zaposlenost mladih

31.01.2018

Konferencija „EU – SRBIJA 2018: investicije, rast i zapošljavanje“ održana je danas u Beogradu u organizaciji Privredne komore Srbije u saradnji sa Delegacijom EU.

Tom prilikom, izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković i projekt menadžer Aleksandar Janičić održali su devet B2B sastanaka sa predstavnicima međunarodnih kompanija i institucija EU, te razgovarali o mogućnostima zajedničke saradnje u oblasti preduzetništva i inovacija, kao i o potencijalima za povezivanje tržišta.

Konferenciju je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je Evropska unija ubjedljivo najznačajniji trgovinski partner svih zemalja na Balkanu, te istakla da investitori traže tržišta koja imaju potencijal rasta, stabilne uslove poslovanja i stabilne finansije.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da je moguće da Srbija i Crna Gora budu članovi EU prije 2025. godine. On je dodao da je optimističan po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranju nekih koja su već otvorena.

Potpredsjednik Evropske investicione banke, Dario Skanapijeko, rekao je da je u 2017. godini ova banka obezbijedila 78,2 milijarde eura za investicije širom Evrope i svijeta, a dio tog novca ići će i u zemlje Zapadnog Balkana.

“Ideja je podsticanje konkurentnosti u regionu i fokusirani smo na mala i srednja preduzeća”, objašnjava Skanapijeko.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocijenio je da je današnje potpisivanje više sporazuma i ugovora koje finansira Evropska investiciona banka (EIB) rezultat višegodišnjeg rada nadležnih ministarstava, te ocijenio kao jako važno što su predstavnici kompanija, kojih je na konferenciji bilo više od 160, razgovarali o konkretnim poslovima na B2B susretima koje je organizovala Komora.

Foto: Tanjug

Inače, prvi set sporazuma koji su danas potpisani, kako je rečeno, vrijedi više od 200 miliona eura, a riječ je o kreditima i o bespovratnim sredstvima EU, i odnosi se na rekonstrukciju željezničke pruge Niš-Dimitrovgrad, dijela Koridora 10.

Drugi sporazum je o bespovratnim sredstvima od 18 miliona eura, a odnosi se se na podršku regionalnog stambenog programa kojim je obezbijeđeno ukupno 105 miliona eura za izgradnju blizu 6.300 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica iz bivše Jugoslavije.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, i njena koleginica zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, zatim šef Delegacije EU Sem Fabrici, kao i Antonio Tajani predsjednik Evropskog parlamenta.

Foto: Tanjug

U okviru konferencije EUSerbia18 održana je i panel diskusija “Evropske integracije – ekonomskim rastom do novih radnih mjesta” u kojoj su učestvovali predstavnici The European Investment Bank – Western Balkans u Srbiji, Razvojne banke Savjeta Evrope, Ministarstvo Privrede Republike Srbije, Banka Intesa Srbija i Confindustria Serbia.

U drugom dijelu konferencije, u okviru Evropske mreže preduzetništva održani su poslovni susreti registrovanih kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Srbije, EU zemalja i zemalja Zapadnog Balkana.

Ova konferencija predstavlja značajnu priliku da preduzeća istraže poslovne i investicione mogućnosti, ostvare prekogranične kontakte, te targetiraju potencijalne poslovne partnere na osnovu unaprijed zakazanih sastanaka.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...