Korak bliže ka uspostavljanju FILA laboratorije

29.03.2019

Tehnopolis je juče organizovao drugi sastanak sa ključnim akterima u oblasti poljoprivrede i inovacija u Crnoj Gori u sklopu aktivnosti uspostavljanja prve laboratorije za inovacije i fertilizaciju u agro-hrani u Crnoj Gori (FILA).

Cilj ovog sastanka bio je definisanje potencijalnih rješenja za probleme koji su prepoznati kroz diskusiju na prvom sastanku, koji je održan u IPC Tehnopolis krajem prošlog mjeseca. Tri glavna problema kojima je posvećena posebna pažnja su:

  • nedostatak inovacija primjenjivih u primarnoj proizvodnji,
  • nedostatak sredstava za inovacije,
  • nedostatak praktične primjene znanja.

Nakon predstavljanja potencijalnih rješenja, sastanak je nastavljen diskusijom o predloženim i predlaganjem alternativnih rješenja za predstavljene probleme.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstava nauke, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva ekonomije, Opštine Nikšić, Biotheničkog fakulteta, Kancelarije za evropske integracije, Centra za eko-toksikološka ispitivanja i biznis sektora.

Sljedeći sastanak najavljen je za 12. april i tada će učesnicima sastanka biti predstavljena rješenja za prepoznate probleme koja će biti moguće primijeniti kroz rad FILA laboratorije.

Sastanci su dio projekta „Jačanje i unapređenje prekogranične mreže za inovaciju kroz laboratorije za fertilizaciju i inovaciju u agro-hrani u cilju jačanja veze između istraživanja i malih i srednjih preduzeća” (FILA). Nosilac projekta je Mediteranski agronomski institut Bari (IT), a partneri na projektu su: Region Apulija (IT), Regionalna agencija za razvoj 3 – Korce, Elbasan, Berat (AL), Albanska agencija za razvoj investicija – AIDA (AL), Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Ministarstvo ekonomije Crne Gore. Projekat je finansiran sredstvima EU kroz program Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...