Korak bliže ka uspostavljanju FILA laboratorije

29.03.2019

Tehnopolis je juče organizovao drugi sastanak sa ključnim akterima u oblasti poljoprivrede i inovacija u Crnoj Gori u sklopu aktivnosti uspostavljanja prve laboratorije za inovacije i fertilizaciju u agro-hrani u Crnoj Gori (FILA).

Cilj ovog sastanka bio je definisanje potencijalnih rješenja za probleme koji su prepoznati kroz diskusiju na prvom sastanku, koji je održan u IPC Tehnopolis krajem prošlog mjeseca. Tri glavna problema kojima je posvećena posebna pažnja su:

  • nedostatak inovacija primjenjivih u primarnoj proizvodnji,
  • nedostatak sredstava za inovacije,
  • nedostatak praktične primjene znanja.

Nakon predstavljanja potencijalnih rješenja, sastanak je nastavljen diskusijom o predloženim i predlaganjem alternativnih rješenja za predstavljene probleme.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstava nauke, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva ekonomije, Opštine Nikšić, Biotheničkog fakulteta, Kancelarije za evropske integracije, Centra za eko-toksikološka ispitivanja i biznis sektora.

Sljedeći sastanak najavljen je za 12. april i tada će učesnicima sastanka biti predstavljena rješenja za prepoznate probleme koja će biti moguće primijeniti kroz rad FILA laboratorije.

Sastanci su dio projekta „Jačanje i unapređenje prekogranične mreže za inovaciju kroz laboratorije za fertilizaciju i inovaciju u agro-hrani u cilju jačanja veze između istraživanja i malih i srednjih preduzeća” (FILA). Nosilac projekta je Mediteranski agronomski institut Bari (IT), a partneri na projektu su: Region Apulija (IT), Regionalna agencija za razvoj 3 – Korce, Elbasan, Berat (AL), Albanska agencija za razvoj investicija – AIDA (AL), Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Ministarstvo ekonomije Crne Gore. Projekat je finansiran sredstvima EU kroz program Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...