Lažni sajtovi: Kako da se zaštitite od internet prevara

11.04.2018

Prevare posredstvom pravih ili lažnih sajtova za prodaju proizvoda su najzastupljeniji i najuspješniji oblik finansijskog online kriminala. Česti su slučajevi da se na internetu nalaze sajtovi koji su kreirani u dalekim zemljama, a na kojima su su sve informacije napisane na našem jeziku. Mamac na pomenutim sajtovima su ponude proizvoda sa ekstremno niskim sniženjima.

U ovakvim prevarama koriste se izmišljena imena ljekara, naučnika, institucija, renomiranih proizvođača koji preporučuju proizvode koji su na sniženju.

Na sajtu se nalaze i uputstva za plaćanje, tako da kupac unijevši svoje podatke sa kreditne kartice upada u zamku koja može za posljedicu imati ne samo štetu za plaćeni iznos, već i za cjelokupna sredstva koja se nalaze na računu. Mogućnosti za zaštitu nakon ovakve uplate su jako male (praktično nemoguće), te je savjet preventivno djelovati na sljedeći način.

Ukoliko sumnjate u određeni sajt koji se bavi online trgovinom možete na jednostavan način provjeriti domen sajta. Naime, putem internet stranice www.whois.com možete jednostavnim unosom internet adrese u koju sumnjate provjeriti podatke vezane za nju (gdje je kupljen domen, ko je provajder, na koje lice je registrovana stranica, zemlju porijekla itd.).

Informacije koje pronađete na ovom sajtu će u dovoljnoj mjeri ukazati da li je riječ o legalnoj stranici ili prevari. Naime, ukoliko je sajt registrovan u drugoj zemlji, naročito dalekoj i nepoznatoj, ne bi bilo pametno upuštati se u trgovinu.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...