Lažni sajtovi: Kako da se zaštitite od internet prevara

11.04.2018

Prevare posredstvom pravih ili lažnih sajtova za prodaju proizvoda su najzastupljeniji i najuspješniji oblik finansijskog online kriminala. Česti su slučajevi da se na internetu nalaze sajtovi koji su kreirani u dalekim zemljama, a na kojima su su sve informacije napisane na našem jeziku. Mamac na pomenutim sajtovima su ponude proizvoda sa ekstremno niskim sniženjima.

U ovakvim prevarama koriste se izmišljena imena ljekara, naučnika, institucija, renomiranih proizvođača koji preporučuju proizvode koji su na sniženju.

Na sajtu se nalaze i uputstva za plaćanje, tako da kupac unijevši svoje podatke sa kreditne kartice upada u zamku koja može za posljedicu imati ne samo štetu za plaćeni iznos, već i za cjelokupna sredstva koja se nalaze na računu. Mogućnosti za zaštitu nakon ovakve uplate su jako male (praktično nemoguće), te je savjet preventivno djelovati na sljedeći način.

Ukoliko sumnjate u određeni sajt koji se bavi online trgovinom možete na jednostavan način provjeriti domen sajta. Naime, putem internet stranice www.whois.com možete jednostavnim unosom internet adrese u koju sumnjate provjeriti podatke vezane za nju (gdje je kupljen domen, ko je provajder, na koje lice je registrovana stranica, zemlju porijekla itd.).

Informacije koje pronađete na ovom sajtu će u dovoljnoj mjeri ukazati da li je riječ o legalnoj stranici ili prevari. Naime, ukoliko je sajt registrovan u drugoj zemlji, naročito dalekoj i nepoznatoj, ne bi bilo pametno upuštati se u trgovinu.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...