Ljetnja škola “Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi” – Osmi dan

18.07.2018

Osmog dana ljetnje škole “Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi” učesnice su posjetile Štajersku privrednu komoru i Mariborsku razvojnu agenciju za podršku Podravske regije.

Gospođa Vesna Hrženjak predstavila je rad Štajerske privredne komore, koja se bavi savjetovanjem, promocijom, obrazovanjem, međunarodnom saradnjom i organizacijom B2B sastanaka i broji 400 članova. Takođe je predstavila projekat regioWIN koji se realizuje kroz Interreg program i ima za cilj povezivanje i obrazovanje preduzetnica, a na kom je Slovenija jedan od partnera.

Gospođa Irena Podletnik, savjetnica SPOT-a u Mariborskoj razvojnoj agenciji za podršku Podravske regije prezentovala je rad Sistema SPOT koji je uspostavljen ove godine. Pored ostalih aktivnosti, oni pružaju pomoć i nezaposlenim osobama sa poslovnim idejama kroz program „Poduzetno u svijet poduzetništva“. Jedna od korisnika ovog programa koja je postala uspješna preduzetnica je i slikarka Barbara Štancer, koja je prisutnim učenicama ispričala svoj put do uspjeha. Sa preko 1000 izložbi svuda po svijetu, Barbara je učesnicama poručila  da put do uspjeha i realizovanja svoje ideje nije lak, ali ako radite posao koji volite, istrajnost i predanost koje su neophodne će lakše doći.

U drugom dijelu dana učesnice su radile na Blockchain tehnologijama. Prof. dr Mirjana Ivanuša im je objasnila šta je to blockchain, kako se koristi, koje probleme rješava i na kojim konceptima se zasniva. Potom su učenice dobile zadatak da iste metode primijene na svojim poslovnim idejama, nakon čega je uslijedilo izlaganje rješenja po grupama. Dodatno, gđa Ivanuša ih je upoznala sa pojmom Initial Coin Offering (ICO), koji predstavlja bitan dio blockchain-a, nakon čega su učenice analizirale adekvatne ICO ponudeza njihove poslovne ideje.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...