Ljubljana: Održane “Next Round Investment Conference“ i četvrta radionica za izgradnju kapaciteta menadžera habova

16.11.2019

“Next Round Investment“ konferencija i “4th Capacity Building for Hub Managers“ radionice održane su u Ljubljani u Sloveniji, u periodu od 12. do 14. novembra, a ispred IPC Tehnopolis događajima je prisustvovala Anja Grabovica, asistentkinja na aktivnostima razvoja biznis inkubatora.

Izvor: Next Round Investment Conference

Next Round Investement Conference je najznačajniji startup događaj u Sloveniji koji okuplja startup-ove investitore sa ukupnim potencijalom od jednog biliona dolara. Konferenciju su otvorili Aljoša Domijan, jedan od organizatora događaja i Aleš Cantarutti, državni sekretar Ministarstva ekonomije i tehnološkog razvoja Slovenije. Nakon uvodnog dijela učesnicima se obratio i Peter Globokar koji je predstavio Stifel, investitorsku kompaniju vrijednu više od 24 biliona dolara.

Nakon otvaranja uslijedili su jedan na jedan sastanci između start up-ova i investitora. Preko 100 prijavljenih startup-ova predstavilo je svoje ideje investitorima iz 13 zemalja, kako bi na samom kraju dobili nagradu najperspektivnijeg startup-a u Sloveniji.

Paralelno sa konferencijom održani su brojni paneli na različite teme iz startup svijeta. Bilo je riječi o  slovenskom startup ekosistemu, mogućnostima koje on nudi, koliku podršku pruža slovenski Enterprise Fund, timskom radu, investitorima, medijima i njihovoj informisanosti o preduzetničkom svijetu.

Nakon završenih sastanaka i konferencije uručene su nagrade za startup-ove koji se nalaze u različitim fazama razvoja ideje.

Izvor: Next Round Investment Conference

U naredna dva dana održane su radionice Capacity Building for Hub Managers, čiji je cilj bio izgradnja kapaciteta za učesnike koji su identifikovani na osnovu relevantnih tema. Tokom panela sa prisutnima su svoja iskustva podijelili Jakob Gajšek, Francois Mazoudier, Marcela Donatello, Greogor Rebolj, Tatjana Zabasu Mikuž i Alexandre Massart.

U toku predavanja Jakoba Gajšeka prisutni su imali priliku da čuju nešto više o Venture Capital-u, njegovoj ponudi, nivou investicija, poslovnim i pravnim modelima, kao i na koji način funkcioniše.

 

U nastavku je Francois Mazoudier predstavio TMRW Tech Hub iz Londona, hub koji učestvuje u stvaranju velikih kompanija, omogućava im saradnju sa cijelokupnom industrijom Velike Britanije, sarađuju sa multinacionalnim kompanijama i unaprijeđuju eko sistem koji su izgradili. On je objasnio da se kriterijumi investitora obično vezuju za: tim, pogodnost na tržištu, razvijenost ekonomije, dobar tajming za izlazak na tržište, čvrste dokaze i veliki broj podataka o vrijednosti proizvoda kao i za  rane znakove prihoda.

Na kraju je uslijedio panel u okviru koga su Greogor Rebolj, Tatjana Zabasu Mikuž i Alexandre Massart govorili o svom dosadašnjem iskustvu u svijetu investitora, svojim uspješnim i neuspješnim startup-ovima, investicijama kao i zbog čega su oni odlučili da postanu investitori.

Radionice su organizovane u okviru projekta GIZ – Strengthening the Startup EcoSystem in the Western Balkan Region, koji finansira Regionalni fond za promociju spoljne trgovine – GIZ/ORF FT. Partneri na projektu su: IPC Tehnopolis, PROTIK ICT Centar i Centar za informacije i razvoj iz Albanije, HUB387, Networks i Spark iz Bosne i Hercegovine, ICK sa Kosova, Social Innovation Lab iz Makedonije, Centar za transfer tehnologije iz Srbije i Digitalizuj.me iz Crne Gore.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...