Na kick off konferenciji projekta CROWN najavljene buduće aktivnosti

21.10.2020

Ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati projekta CROWN predstavljeni su danas na kick off konferenciji, održanoj u prostorijama IPC Tehnopolis.

Na samom početku Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis, rekao je da je ovo za Tehnopolis važan projekat iz razloga što ćemo kroz različite aktivnosti nastaviti da razvijamo inovativno izvozno orjentisano preduzetništvo iz Crne Gore.

U narednom periodu ćemo testirati 100 studenata iz Crne Gore, kako bismo prepoznali koji to studenti imaju posebno izražene osobine i kapacitete za razvoj svojih inovativnih, preduzetničkih ideja. Dalje ćemo raditi sa njima i izgraditi im kapacitete i znanja kako bi mogli da se otisnu u preduzetničke vode i na kraju finale ovog projekta će biti finansiranje tri crowdfunding kampanje za tri inovativna proizvoda ili usluge iz Crne Gore, koji će biti plasirani na globalno tržište.“ Posebno je istakao značaj uspostavljanja kancelarije za transfer tehnologije, odnosno prava intelektualne svojine u Tehnopolisu u Nikšiću, što je jedan od značajnijih koraka kada je u pitanju razvoj inovativnih ideja u Crnoj Gori.


Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. za podsticanje privrednog razvoja, savjetovanje i zastupanje, koja je vodeći partner na ovom projektu, kazao je da mu je posebno drago što su u okviru projekta uspjeli da obezbijede značajna sredstva za marketing kampanje za timove i njihove crowdfunding kampanje koje će plasirati na platformama poput Kickstarter, Indigogo i mnogim drugim. Istakao je činjenicu da je ovo bio najbolje ocijenjen projekat od svih za prekograničnu saradnju, te da stoga očekuju i velike rezultate.


TP INTERA se od samog starta priključio projektu iz jednostavnog razloga, da bi nadogradili ono što već devet godina radimo u Mostaru i Hercegovini, sa željom da pomognemo mladim ljudima da razvijaju svoje ideje, unapređuju ih i da stvore zapravo neke lične proizvode i usluge na našem i međunarodnom tržištu“, kazala je Ana Bogdanović ispred TP INTERA.


Tokom drugog dijela konferencije predstavljeni su ciljevi projekta, i to su poboljšanje kapaciteta u cilju povećanja preduzetničke aktivnosti projektnog područja (HR-BA-ME), stimulisanje razvoja i rasta start-up preduzeća stvaranjem poboljšanog poslovnog okruženja kao i povećanje konkurentnosti projektnog područja kroz stvaranje prekogranične mreže.

Nakon uspješno završene konferencije, partneri su nastavili sa radom na projektnom sastanku u cilju kreiranja plana implementacije narednih aktivnosti u okviru projekta.

 

 

Projekat CROWN kofinansiran je kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske Unije. Vodeći partner na projektu je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. za podsticanje privrednog razvoja, savjetovanje i zastupanje, Sisak, Hrvatska, dok su projektni partneri: IPC Tehnopolis, Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak (INTERA), Mostar, Bosna i Hercegovina; Hrvatska Mensa, Zagreb, Hrvatska.

Povezani članci

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

U Ljubljani održan radni sastanak projekta RTIT >>

Dvodnevni radni sastanak projekta "Knowhow Communities for Accelerating RTI Transfer in the Danube Region" (RTIT>>) uspješno je održan u Ljubljani. Ovaj sastanak je bio i prva prilika da se projektni partneri sretnu uživo i zajedno rade na definisanju koraka za...

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Innovation Minds pobjednik Startup kampa za mlade

Današnjim Demo danom završen je sedmodnevni Startup kamp za mlade koji je bio prilika da 5 timova srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, prezentuju svoje inovativne ideje koje su razvijali tokom trajanja kampa. Prema mišljenju stručnog žirija najbolju ideju je...

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U Tehnopolisu počeo Startup kamp za mlade

U prostorijama IPC Tehnopolisa je započeo Startup kamp za mlade, koji će trajati do 28. novembra. Ova jedinstvena prilika okuplja 25 talentovanih srednjoškolaca iz Nikšića i Pljevalja, koji će kroz interaktivni program obuke, predavanja, prezentacije i radionice imati...