Na kick off konferenciji projekta CROWN najavljene buduće aktivnosti

21.10.2020

Ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati projekta CROWN predstavljeni su danas na kick off konferenciji, održanoj u prostorijama IPC Tehnopolis.

Na samom početku Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis, rekao je da je ovo za Tehnopolis važan projekat iz razloga što ćemo kroz različite aktivnosti nastaviti da razvijamo inovativno izvozno orjentisano preduzetništvo iz Crne Gore.

U narednom periodu ćemo testirati 100 studenata iz Crne Gore, kako bismo prepoznali koji to studenti imaju posebno izražene osobine i kapacitete za razvoj svojih inovativnih, preduzetničkih ideja. Dalje ćemo raditi sa njima i izgraditi im kapacitete i znanja kako bi mogli da se otisnu u preduzetničke vode i na kraju finale ovog projekta će biti finansiranje tri crowdfunding kampanje za tri inovativna proizvoda ili usluge iz Crne Gore, koji će biti plasirani na globalno tržište.“ Posebno je istakao značaj uspostavljanja kancelarije za transfer tehnologije, odnosno prava intelektualne svojine u Tehnopolisu u Nikšiću, što je jedan od značajnijih koraka kada je u pitanju razvoj inovativnih ideja u Crnoj Gori.


Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. za podsticanje privrednog razvoja, savjetovanje i zastupanje, koja je vodeći partner na ovom projektu, kazao je da mu je posebno drago što su u okviru projekta uspjeli da obezbijede značajna sredstva za marketing kampanje za timove i njihove crowdfunding kampanje koje će plasirati na platformama poput Kickstarter, Indigogo i mnogim drugim. Istakao je činjenicu da je ovo bio najbolje ocijenjen projekat od svih za prekograničnu saradnju, te da stoga očekuju i velike rezultate.


TP INTERA se od samog starta priključio projektu iz jednostavnog razloga, da bi nadogradili ono što već devet godina radimo u Mostaru i Hercegovini, sa željom da pomognemo mladim ljudima da razvijaju svoje ideje, unapređuju ih i da stvore zapravo neke lične proizvode i usluge na našem i međunarodnom tržištu“, kazala je Ana Bogdanović ispred TP INTERA.


Tokom drugog dijela konferencije predstavljeni su ciljevi projekta, i to su poboljšanje kapaciteta u cilju povećanja preduzetničke aktivnosti projektnog područja (HR-BA-ME), stimulisanje razvoja i rasta start-up preduzeća stvaranjem poboljšanog poslovnog okruženja kao i povećanje konkurentnosti projektnog područja kroz stvaranje prekogranične mreže.

Nakon uspješno završene konferencije, partneri su nastavili sa radom na projektnom sastanku u cilju kreiranja plana implementacije narednih aktivnosti u okviru projekta.

 

 

Projekat CROWN kofinansiran je kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske Unije. Vodeći partner na projektu je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. za podsticanje privrednog razvoja, savjetovanje i zastupanje, Sisak, Hrvatska, dok su projektni partneri: IPC Tehnopolis, Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak (INTERA), Mostar, Bosna i Hercegovina; Hrvatska Mensa, Zagreb, Hrvatska.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...