Na završnoj konfrenciji u Tehnopolisu prezentovani rezultati projekta 2CODE u prekograničnoj oblasti

18.02.2022

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis u saradnji sa partnerima iz INTERA Tehnološkog parka (Mostar, Bosna i Hercegovina), Grada Zadra i Sveučilišta u Zadru (Hrvatska) i BIT Centra iz Tuzle (Bosna i Hercegovina), danas je u prostorijama Tehnopolisa organizovao regionalnu konferenciju “Nosioci inovacija u prekograničnoj oblasti: Prezentacija rezultata 2CODE projekta“.

Na otvaranju konferencije obratio se v.d. izvršnog direktora IPC Tehnopolis, gospodin Đorđije Malović, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i osvrnuo se na ključne rezultate ostvarene u okviru projekta 2CODE, kao i na ulogu Tehnopolisa u razvoju inovacionog ekosistema Crne Gore. Istakao je i veliki značaj koji EU projekti imaju za rad Centra, ali i naglasio da je u budućnosti neophodno sistemsko rješavanje problema sufinansiranja i predfinansiranja međunarodnih projekta od strane države Crne Gore: „Siguran sam da bi ispunjenje tog preduslova dalo još snažniji zamajac za razvoj ne samo Tehnopolisa, već i cjelokupnog inovativnog ekosistema Crne Gore.“

Na otvaranju je govorila i gospođa Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom, koja je najprije čestitala Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis koji se u vrlo kratkom roku pokazao kao pouzdan i odgovoran partner u projektima teritorijalne saradnje i primjer uspješnog povlačenja sredstava iz fondova EU. Naglasila je da je projekat 2CODE, čiju uspješnu realizaciju danas obilježavamo, jedan je od primjera održive prekogranične saradnje koju su crnogorske institucije i organizacije uspostavile sa partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

,,Stoga koristim ovu priliku da čestitam IPC Tehnopolis koji je uvidio mogućnosti teritorijalne saradnje, te je i nakon uspješne realizacije projekta CODE, iskoristio svoje kapacitete za pripremu dodatnih kvalitetnih projektnih predloga i time obezbijedio kontinuitet saradnje u okviru programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Tako je kroz projekte 2CODE, GreenCBC, CROWN, InnovaNET, i brojne aktivnosti koje su usmjerene na preduzetništvo, inovacije i informaciono komunikacione tehnologije Tehnopolis unaprijedio poslovni ambijent i obezbijedio podršku razvoju novih kompanija u Crnoj Gori.”

Podsjetila je da je i uz sve opipljive rezultate, jednako značajno i dragocjeno iskustvo u kordinaciji sprovođenja EU projekata, koje je posebno bilo na raspolaganju IPC Tehnopolis, koji je, u svojstvu vodećeg partnera, projekat 2CODE sprovodio zajedno sa Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadar, Zakladom za inovacijski i tehnološki razvitak i Javnim preduzećem “BIT Centar” d.o.o. iz Tuzle.

Obraćanje povodom otvaranja konferencije imao je i gospodin Yngve Engstroem, šef Odjeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori: „Podržavanjem prekograničnih programa na Zapadnom Balkanu, Evropska unija nastoji da ojača društveni, ekonomski i teritorijalni razvoj regiona. Srećan sam što danas svjedočim da je 2CODE poslužio dobro za ovu svrhu, podržavajući razvoj poslovnog okruženja u prekograničnom području, kroz poboljšanu poslovnu infrastrukturu i unaprijeđene usluge.” Gospodin Engstroem govorio je i o značaju inovacija za razvoj Crne Gore, podršci koju Evropska unija pruža, te predstavio dvije nove grant šeme namijenjene inovatorima i malim i srednjim preduzećima.

Predsjednik Opštine Nikšić, gospodin Marko Kovačević, čestitao je Tehnopolisu i partnerima na uspješno realizovanom projektu i istakao da je značaj ovakvih projekata i partnerstava veoma važan za lokalnu zajednicu, jer i lokalna uprava kroz svoje aktivnosti teži da stvori što bolje uslove za njen privredni i društveni razvoj: „U tom procesu veoma su bitni svi projekti koji se realizuju na prostoru naše opštine, prije svega projekti čiji rezultati prevazilaze okvire organizacije koja ih sprovodi i koji doprinose ostvarivanju strateških ciljeva i opštine i države“.

Na otvaranju je govorila i Marijeta Barjaktarović Lanzardi, generalna direktorica Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Istakla je zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom saradnjom sa Tehnopolisom i navela da su u prethodnom periodu u Ministarstvu vrijedno radili i sprovodili aktivnosti koje su išle u dva pravca: „Jedan je jačanje strateškog i programskog osnova za inovacije, a sa druge strane – jačanje jednog efikasnog, implementacionog okvira koji bi omogućio da sistem inovacija u Crnoj Gori funkcioniše na bolji način.“

Aleksandar Janičić, menadžer 2CODE projekta, zahvalio se svim institucijama na povjerenju i podršci prilikom implementiranja projektnih aktivnosti. Iskoristio je i priliku da predstavi konkretne rezultate projekta na kome je Tehnopolis bio vodeći partner, a koji je trajao dvije godine i imao tri osnovna cilja: dalji razvoj i povezivanje IT zajednice i IT industrije u prekograničnoj oblasti; dalji razvoj i povezivanje coworking zajednice i privlačenje specifične ciljne grupe – digitalnih nomada, u zemlje regiona; te razvoj konkretnih infrastrukturnih segmenata za podršku razvoja inovativnih preuzetničkih ideja.

“Jedan od najvećih uspjeha je što smo formirali tim mladih i kvalitetnih ljudi koji će u narednom peridu biti oslonac ključnih aktivnosti u našoj zajedničkoj misiji razvoja inovativnog preduzetništva u Crnoj Gori“, navodi Janičić.

U okviru konferencije organizovana su dva panela, kao i key note predavanje.

Prvi panel je posvećen temi Coworking energija za razvoj inovacionog ekosistema: digitalni nomadi – program – mreža. U okviru panela, partneri na 2CODE projektu su govorili o svojim coworking prostorima, značaju izgradnje zajednice i njenog regionalnog umrežavanja, kao i o digitalnim nomadima i benefitima koji oni donose za razvoj regiona, a predstavljen je i program za digitalne nomade, kreiran u okviru projekta.

U okviru drugog panela, Novim tehnologijama do inovacija: Prezentacija infrastrukturne podrške, projektni partneri su predstavili svoju infrastrukturnu podršku i naveli zašto je uspostavljanje novih inovativnih laboratorija, FabLab-ova i UX Lab-a, koje su otvorene u okviru aktivnosti 2CODE projekta, bio važan korak u razvoju  poslovnog okruženja kao preduslova za generisanje inovacija u prekograničoj regiji.

U okviru projekta 2CODE, radili smo na pružanju podrške razvoju IT klastera u regionu, kao i na stvaranju preduslova za njihovu prekograničnu saradnju. Tehnopolis je pružio podršku razvoju ICT Cortex klastera, te je Tarik Zaimović, jedan od osnivača i izvršni direktor ICT Cortex-a, održao key note izlaganje na temu kako sinergijom IT zajednice doći do inovacija i konkurentnosti.

Konferencija je organizovana u okviru projekta 2CODE (Unapređenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja) koji je sufinansiran sredstvima ERDF i IPA II fondova Evropske unije.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...

Spremite se za jesen u znaku digitalnih nomada i rada na daljinu Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition   CBCC se vraća po četvrti put - predstavljamo Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati u...