Najava: 10 obuka u Tehnopolisu u okviru projekta “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja”

07.05.2018

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) povjerili su Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis organizaciju obuka u 10 modula u okviru projekta “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja” (RCTP).

Obuke će biti realizovane u periodu od 08. do 17. maja za 30 fasilitatora poslovnih vještina (bsf), i to iz sljedećih oblasti: lanac vrijednosti u poljoprivredi, upravljanje projektnim ciklusom, lične osobine poljoprivrednog preduzetnika, vještine upravljanja malim preduzećima, identifikacija prilika u agro-biznisu, identifikovanje tržišta na osnovu vježbi mapiranja robe, IT pismenost, otpornost na klimatske uslove u poljoprivredi, upravljanje klasterima i marketing u poljoprivredi.

Osnovni cilj RCTP-a je da doprinese transformaciji životnih uslova malih preduzetnika u sjevernoj Crnoj Gori, omogućavajući im da postanu komercijalno konkurentni i otporniji na klimatske promjene. Ovo će se postići poboljšanjem ekonomskih mogućnosti za siromašno ruralno stanovništvo, zasnovanih na konkurentskim farmama i agrobiznisima koji su povezani i integrisani u profitabilnije vrijednosne lance (VC), uz održivo korišćenje prirodnih resursa Crne Gore.

Koncept je zasnovan ne samo na uključivanju klimatskih adaptacija i ekoloških problema u izradu projekata iz razloga održivosti, već i na aspektima ekoloških vrijednosti, kako bi proizvodi postali jedinstveni, npr. brendiranje, sertifikacija i tradicija.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...