Nastavak obuke na temu transfera tehnologija i razvoja inovacija u okviru CROWN projekta

27.03.2022

U periodu od 14. do 17. marta 2022. godine, u prostorijama IPC Tehnopolis održana je obuka za osoblje partnerskh institucija CROWN projekta, na temu razvoja inovacija i tranfera tehnologija.

Učesnici obuke, po dva predstavnika iz Simore, Intere tehnološkog parka i IPC Tehnopolis, su kroz četvorodnevnu obuku imali mogućnosti da čuju zašto je procjena vrijednosti nematerijalne imovine tako važna tema. Takođe, obuhvaćene su različite metode vrednovanja koje postoje (pristup zasnovan na troškovima, pristup na tržištu i pristup zasnovan na prihodu). Posljednji dio prava intelektualne svojine bavi se faktorima koje treba imati na umu prilikom procene nematerijalne imovine. Dodatno, učesnici su imali mogućnost da saznaju nešto više o licenciranju i ugovorima o licenciranju, tehnikama pregovaranja, kao i o sporazumima o transfer tehnologijama. Sva predavanja su praćena studijama slučaja i praktičnim radom. Ukupan broj simulacionih vježbi bio je tri. Takođe, učesnici su imali priliku da igraju Digital serious game iz House of Knowledge. Svrha ove igre predstavlja korišćenje stečenog znanja tokom obuka i izgrađene IP strategije, prateći niz pitanja i studija slučaja.

Predavači na obuci su bili Nedeljko Milosavljević i Tamara Čolić Milosavljević, iz Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu.Za učesnike obuke će krajem marta i početkom aprila mjeseca biti organizovano sedmodnevno studijsko putovanje u Minhen u posjetu relevatnim institucijama u oblasti transfera tehnologija.

Obuka je organizovana u okviru projekta CROWN (Najbolje pred uzetničke ideje za uspjeh) koji je sufinansiran sredstvima ERDF i IPA II fondova Evropske unije.

Vodeći partner na projektu je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. za podsticanje privrednog razvoja, savjetovanje i zastupanje, Sisak, Hrvatska, dok su projektni partneri IPC Tehnopolis i Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak (INTERA), Mostar, Bosna i Hercegovina.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...