Od danas niže cijene rominga u regionu

01.07.2019

Sporazum o sniženju cijena rominga između država regiona, koji danas počinje da važi, omogućiće građanima da po značajno nižim cijenama plaćaju te usluge i da uobičajenom potrošnjom isključe svaku mogućnost prekomjernog računa, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić.

 

On je saopštio da sporazum, koji su u aprilu u Beogradu potpisali resorni ministri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, donosi benefite po pitanju značajnog dodatnog sniženja cijena, kao i teritorijalne ekstenzije primjene sporazuma.

 

Srzentić je podsjetio da je još od 2015. godine u četiri zemje Zapadnog Balkana – BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, na snazi sprovođenje sporazuma o sniženju cijena rominga, dok se sada toj grupi priključuju Abanija i Kosovo.

 

“Građani će plaćati značajno niže cijene nego što je to do sada bio slučaj. Prema nekim našim kalkulacijama, cijene govornih odlaznih poziva će biti snižene u prosjeku 50 odsto u odnosu na ono što je to danas u ovim zemljama. Cijene SMS saobraćaja takođe će biti snižene negdje između 40 i 50 odsto, dok se najdrastičnije smanjenje odnosi na cijene korišćenja interneta i ono će iznositi blizu 90 odsto u odnosu na trenutne cijene”, kazao je Srzentić agenciji Mina-business.

 

On je dodao da se svi ti procenti odnose na zemlje koje su već do sada bile u sporazumu, a kada su u pitanju Kosovo i Albanija, one će biti još značajnije snižene, s obzirom na to da su do sada bile na visočijem nivou.

 

Sporazum podrazumijeva postepeno snižavanje cijena usluga rominga od danas i potpuno ukidanje od 2021. godine.

 

“Od 2021. godine nikakve dodatne naknade za roming neće postojati. Plaćaćete u ovim zemljama cijene svih usluga kao kad se nalazite u matičnoj državi. U prelaznom periodu, operatori na one cijene koje plaćate u zemlji mogu da dodaju takozvane veleprodajne naknade”, objasnio je Srzentić.

 

Prema njegovim riječima, to bi u slučaju govornih poziva značilo da na onu cijenu koju građani plaćaju u zemlji mogu da dodaju pet centi dodatnog fakturisanja.

 

“Svjesni smo da je taj model dosta kompleksan za implementaciju. Postoji mnogo domaćih tarifa koje sada treba pretočiti u roming tarife sa ovom dodatnom naknadom”, rekao je Srzentić.

 

On je dodao da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) donijela rješenje kojim od sjutra nameće operatorima da ustanove jednu jedinstvenu cijenu za usluge u okviru svoje mreže, za sve korisnike, bez obzira koje pakete koriste, na koje će se onda dodavati naknada koja je definisana sporazumom.

 

“To u praksi znači da će cijene govornih poziva u ovim zemljama, kada otputujete na primjer u BiH kao građanin Crne Gore i zovete bilo koju od ovih šest zemalja, uključujući i Crnu Goru, biti između 7,8 i 8,1 centa. Ta cijena je do sada bila 19 centi”, precizirao je Srzentić.

 

Cijena SMS-a će se kretati između 2,5 i 3,5 centi u zavisnosti od operatora, a ona je do sada iznosila šest centi.

 

“Cijena pristupa internetu u romingu koja je do sada naplaćivana po 19 centi po megabajtu biće 2,6 centi. Cijena dolaznog poziva je takođe snižena i ona iznosi četiri centa”, objasnio je Srzentić i dodao da su to cijene bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

 

On je kazao da građanima ne mogu da daju preporuke kako da koriste usluge rominga, ali je poručio da će cijene biti drastično snižene.

 

“Ne možemo davati neke generalne preporuke. Ipak je to individualna odluka gdje će svaki građanin najbolje procijeniti na koji način i u kojim granicama želi da kontroliše svoje troškove”, rekao je Srzentić.

 

On smatra da je važno da se za građane u maksimalnoj mogućoj mjeri spriječi mogućnost negativnih iznenađenja, odnosno takozvanog šoka od visokog računa po povratku iz rominga.

 

“Sa jednom sasvim uobičajenom potrošnjom svaka mogućnost prekomjernog računa je isključena. To govorim pod uslovom da građani izaberu da koriste regulatorni paket usluga, koji će svakom od njih biti dodijeljen po difoltu od sjutra”, dodao je Srzentić.

 

On je objasnio da svaki građanin ima pravo da odabere drugi paket koji je u ponudi i za koji misli da mu je isplativiji.

 

“U takvim paketima biće, i sada je, usluga koje su povoljnije od ovih, ali postoje možda i neke druge koje su manje povoljne. Dakle, to je individualni izbor, ali u slučaju da se odluči za regulisani paket, evo samo na primjer, potrošnja od 100 megabajta, koja vas je do sada koštala od 20 EUR pa do par stotina EUR, sada će vas koštati 2,5 EUR”, precizirao je Srzentić.

 

On je zaključio da su sa jednom normalnom potrošnjom isključene mogućnosti neprijatnih iznenađenja po pitanju troškova u romingu.

 

Izvor: FOS media

Povezani članci

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje...

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan....

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje...